Eszter, Eliza
EUR 382,06 Ft
USD 358,08 Ft
14 °C
24 °C

A Progressz űrhajó nem dokkol az űrállomáshoz

2015.04.29. 13:23

Moszkvában lemondtak a Progresszről, nem fognak dokkolni vele a Nemzetközi Űrállomáshoz - írta az MTI. A helyzet percről percre változik, legutóbb már azt közölték az illetékesek, hogy az űrhajó elkezdett zuhanni, és kontrollálatlanul tart a Föld felé.

Az űrrepüléseket irányító orosz központnak nem sikerült kapcsolatot teremtenie a  teherűrhajóval, de ezzel azért még tovább próbálkoznak, hátha biztonságosan le tudják hozni a Föld körüli pályáról. A megkezdődött zuhanás és az űrhajó fogyó üzemanyagtartaléka miatt erre egyre kisebb az esély.

Ilyenkor talán felmerül a kérdés:

Egy űrhajó zuhan felénk, most akkor mind meghalunk?

Erről természetesen szó sincs, a Progressznél ez a zuhanás a napi rutin része. Az űrhajót úgy tervezték meg, hogy visszazuhanás közben elégjen a légkörben. Most annyi a különbség, hogy az űrállomásról kidobott szemét helyett hasznos rakomány válik a tűz martalékává:  üzemanyag, oxigén és élelmiszer, összesen két és fél tonna rakomány.

  A Progressz igen gyorsan, ellenőrizhetetlenül forog saját tengelye körül, egy fordulatot néhány másodperc alatt tesz meg. A Szojuz hordozórakéták nem a kijelölt keringési pályára vitték fel, és az antennái sem nyíltak ki rendesen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás