3 nap múlva visszazuhanhat a Progressz

000 Was7486913
2015.05.04. 08:56

Az orosz űrkutatási szervek több napja nem közöltek hivatalos információt a Progressz teherűrhajóról, mely meghibásodott, irányíthatatlanná vált, és minden valószínűség szerint visszazuhan a Földre.

Az utolsó információk megerősítették, hogy az űrhajó nem dokkol a nemzetközi űrállomásra, a szakemberek pedig feladták az űreszközt, a kapcsolat szakadozott vele, és sehogy sem tudták visszavenni az irányítást. 

Hivatalos információk nincsenek

Ezenkívül csak fórumokról lehet összeszedni információt. Egészen elképesztő, hogy arról sincs semmilyen hivatalos dátum, de még csak egy időablak sem, hogy mikor várható az irányíthatatlan űrhajó légkörbe lépése. 

A legtöbb, viszont ellenőrizetlen információt a NasaSpaceFlight.com fórumáról lehet összeszedni. Ide linkeltek be egy orosz blogot is, amit állítólag egy, a repülésirányításban résztvevő férfi ír. A blogbejegyzésből kiderül, hogy a Progressz  M–27M űrhajóval három másodperccel a leválás előtt szakadt meg a kapcsolat, viszont a földi megfigyelés alapján a Progressz sikeresen levált rakétájáról.

A telemetriai adatok ezután csak részben érkeztek meg, ezek alapján két antenna nem nyílt ki és a fedélzeti számítógép összeomlott – ekkor döntöttek úgy, hogy négy nap alatt dokkolnak, nem pedig a gyorsabb kétnapost választják. Az űreszköz ekkor 40 kilométerrel volt feljebb a tervezettnél.

A Szojuz-rakétákat gyártó cég szakértői szerint a pályára állással azért volt probléma, mert az ehhez használt rádiós berendezés nem működött rendesen. Még azt is sikerült megállapítani, hogy a Progressz pörög, erről sikerült a fedélzeti felvételt is megszerezni.

A Progressz teherűrhajó a meghibásodástól pörög

 Az amerikai űrparancsnokság, a  NORAD törmelékekből álló felhőt fedezett fel a 3. fokozatnál. Az indítás utáni napon megpróbálták megállítani az űrhajó forgását, ami úgy sem sikerült, hogy a hajtóművek működtek. Ellentmondásos, de a blog azt írja: a szakértők szerint az üzemanyag-ellátás megrongálódott. Nem sikerült kézi vezérlésre váltani, ezután jelentették be hivatalosan, hogy irányíthatatlan.

A várható légkörbe lépés: május 5 és 8 között valamikor.  • Tippek
  • Bankszámla