Összement a földrengéstől a Mount Everest

000 Del6372277
2015.05.06. 16:14

A világ legmagasabb hegye, a Mount Everest egy kicsit kisebb lett az április 26-i nepáli földrengés után, aminek már hivatalos neve is van (Gorkha).  A tektonikus lemezek mozgása szó szerint átalakította a területet. A rossz időjárási körülmények nemcsak a mentést nehezítették, hanem a NASA műholdjainak felvételeit is rontották.

Az európai űrügynökség Sentinel–1A nevű műholdja követte, ahogy a lemezek felemelkednek, és lebuknak. A felvétel alapján az egymásnak gyűrűdző lemezek egymáshoz viszonyított magassága egy méterrel változott, a vízszintes eltolódás pedig kétméteres.

1239606766155019692

A korábbi mérések alapján Katmandu egy kicsit magasabb lett, a Mount Everest viszont valamivel alacsonyabb, mint az egy hónappal ezelőtti adatokon. Pontos eredmények még nincsenek, a pontosításokra még várni kell, de az eddig nyilatkozó tudósok szerint pár centiméteres, tíz centiméternél mindenképpen kisebb elmozdulásról van szó mindkét irányba.

Az amerikai szeizmológiai társaság a földrengés miatt ideiglenesen nyilvánossá tette földrengés-kutatással, tektonikával, szerkezettel foglalkozó, Himalájáról szóló kutatásait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport