Az ősember ráborult a Neander-hölgyire

2015.05.12. 16:42

A Neander-völgyi ősember géntöredékeit fedezték fel egy Romániában talált ősember maradványaiban, aki időszámításunk előtt 37-42 ezer évvel élhetett. A felfedezésről Qiaomei Fu, a Harvard munkatársa számolt be a május 8-i Biology of Genomes találkozón.

Az Oase 1 néven emlegetett ősember csontmaradványaiból kinyert DNS-minták 4,8-11,3 százalékban a Neander-völgyi ember génjeit tartalmazták. A Neander-völgyi DNS-ének magas aránya arra utal, hogy a vizsgált egyed valamelyik felmenője hat generációval korábban még egy Neander-völgyi ősember lehetett. A ma élő emberekből, akiknek nem afrikai őseik vannak, szintén kimutatható a Neander-völgyiek DNS-ének 1-2 százaléka.

Azt már korábban is sejtették, hogy a Neander-völgyi és a Homo sapiens keveredhettek egymással, mielőtt a Neander-völgyi kihalt volna; ez nagyjából harmincezer éve történt. A mostani eredmények szintén alátámasztják a feltételezést, csak időben máshova helyezi a történteket: korábban úgy vélték, a fajok keveredése 50-60 ezer éve véget érhetett. Ezzel szemben a vizsgált maradványok alig 30-40 ezer évesek.  • Hírek
  • Bankszámla