Áron
-2 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Elmúlt 27? Mások ilyenkor már anyák!

2015.05.13. 21:51

A magyar nők átlagosan 27,7 évesen szülik meg az első gyereküket, ezzel az EU 25 országa közül a 7. legfiatalabban válnak anyává. Legkorábban, a magyaroknál két évvel korábban, a bolgár és a román nők szülnek, legidősebben pedig, átlagosan már 30 év felett, az olaszok és a spanyolok - jelezve, hogy a mediterrán országokban mennyire megváltozott a családi élet.

Untitled-1
Fotó: Eurostat

Nálunk 1970-ben még 24 évesen lett anya egy tipikus családi életutat élő nő, aztán főleg a rendszerváltás után gyorsult fel a szülőkor kitolódása.

40 év felett továbbra is viszonylag kevesen szülnek, Magyarországon a nők 1,6 százaléka lesz 40 éves kora után anya, Olaszországban viszont 6 százalék az ő arányuk. Tinédzseranyából Romániában és Bulgáriában van a legtöbb, Magyarország a 20 év alatti anyák 11 százalékos arányával közvetlenül utánuk jön, ezzel az EU-ban a harmadik.

Az, hogy az egyéni elképzelésekben a kétgyerekes családmodell lett messze a legjellemzőbb, a gyakorlatban pedig a tervezett második gyerekek különféle okokból sok családban aztán mégsem születnek meg, az EU most nyilvánosságra hozott és az MTI által is szemlézett statisztikáiból is jól látszik.

Magyarországon a szülések majdnem fele első szülés, harmada második szülés, és csak minden ötödik kisbaba érkezik olyan családba, ahol már legalább két testvér van. Érdekes, hogy az Európai Unióban Finnországban van a legtöbb négy- vagy annál is többgyerekes család.