Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Azonosították az első melegvérű halat

2015.05.15. 16:23

A Hawaii partjainál élő tündöklőhalról (Lampris guttatus) megállapították, hogy ez az első melegvérű hal, ami megmagyarázza, hogy az óriási ragadozó miként tud ilyen fürgén mozogni az óceán háromszáz méteres mélységében. A nagy leleplezésről a Science című tudományos lapban tettek közzé egy tanulmányt az amerikai óceánkutató központ halbiológusai.

Korábban azt hitték a tündöklőhalról, hogy a hűvös vízben pont olyan lassan mozog, mint a többi hal, de Nicholas Wegner és munkatársai a kopoltyúszövetet megvizsgálva rájöttek, hogy az állat melegvérű, és emiatt gyorsan az áldozatai nyomába tud eredni. 

Lampris guttatus
Lampris guttatus

Wegnerék olyan ereket találtak, amelyek az állat testének belsejéből meleg vért szállítanak a kopoltyúk felé. Ezek az erek segítenek felmelegíteni a hideg vízben lehűlt vért. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy a hatalmas állat folyamatosan csapkod az úszóival, és ezzel generál hőt a testében. Az állandó mozgás a hal anyagcseréjét, mozgását és reakcióidejét egyaránt felgyorsítja.

Megállapították, hogy a tündöklőhal testhőmérséklete körülbelül 22 Celsius-fokkal melegebb, mint a víz amiben él.  Bizonyos halak, például a tonhalak és a cápák, részben melegvérűek – ez teszi lehetővé, hogy a mélyebb vizekben is aktívan tudjanak vadászni. Viszont a tündöklőhal az első teljesen melegvérű faj.

A tündöklőhalak egyébként Hawaii partjainál élnek, amíg ki nem fogják őket, hogy az éttermek tányérjaira kerüljenek. A szenzációs felfedezés természetesen a fajra irányította a környezetvédők figyelmét, akik abban bíznak, hogy sikerül megvédeni ennek a kivételes állatnak az élőhelyeit a túlhalászástól.