Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

A levegőből vennék ki az űrszemetet

2015.05.20. 10:47

Lézerrel változtatnának a Föld körül keringő űrszemét pályáján japán kutatók; az így kibillentett darabkák utána elégnének a bolygó légkörében – mondta Kiss László csillagász az M1 reggeli műsorában.

A Föld körül tízezerszám kering az űrszemét. A szemétdarabkák lehetnek műholdak lepattogzott külső borításai, kisebb-nagyobb leszakadt darabok, illetve az űrhajósok által elejtett alkatrészek is. A szemét éppúgy állhat centiméteres darabkákból, mint nagyobb, tíz kilogrammos darabokból, de mivel ezek másodpercenként 30 kilométert tesznek meg a bolygó körül, ilyen sebesség mellett komoly veszélyt jelentenek a műholdakra – írja az MTI.

Egy japán kutatócsoport azt tervezi, hogy egy 2,6 méter tükörátmérőjű teleszkóppal és egy nagy látószögű kamerával szerelik fel a Nemzetközi Űrállomást (ISS), így akár 100 kilométerről kiszúrható lesz a száguldó űrszemét. Ezután egy nagy hatékonyságú lézerrel megváltoztatnák az űrszemét pályáját, hogy a hulladékot belevezethessék a Föld légkörébe. Az ilyenkor fellépő légköri súrlódás és az ezzel járó gyors felhevülés hatására az űrszemét elég, majd elporlad.

Hasonló ötlettel már másik is előálltak; Matthew Colless, az Ausztrál Nemzeti Egyetem űrkutatási és asztrofizikai tanszékének vezetője szerint is a lézer a legjobb eszköz az űrszemét eltakarítására. A többi módszerről itt írtunk bővebben.