Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

A szemünk előtt pusztul ki egy delfinfaj

2015.05.26. 15:21

Tizenöt éven belül kipusztulhat a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin, ha nem tesznek semmit a megmaradt állomány megóvása érdekében – írja az MTI. Ez a faj a hector delfin Új-Zéland partjainál élő egyik alfaja.

A természetvédők szerint a súlyosan veszélyeztetett maui delfinek száma mára mindössze 43-47 egyedre csökkent, és ezek között nagyjából tíz termékeny nőstény található. A Nabu nevű német természetvédő szervezet szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek megóvják a delfineket a halászhálókba gabalyodástól, és az állatok egész élőhelyén be kellene tiltani a halászatot.

A természetvédők a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) tudományos bizottságának San Diegó-i találkozóján ismertették az eredményeiket.

Új-Zélandnak muszáj változtatnia mostani hozzáállásán, amely a halászipar érdekeit helyezi előtérbe a biológiai sokféleség megőrzésével szemben, és meg kell végre óvnia a delfinek élőhelyét

– mondta Barbara Maas, a Nabu veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozó részlegének vezetője. A szakember szerint amennyiben ez nem történik meg, akkor a maui delfin kihalása „nem lehetőség, csupán idő kérdése lesz”. Az új-zélandi környezetvédelmi miniszter szóvivője szerint csak azután fognak nyilatkozni az ügyben, hogy egy tudományos bizottság júniusban benyújtja a témával kapcsolatos eredményeit és ajánlásait.

A maui delfinek száma az 1970-es éve óta csökken. A kutatók szerint az eresztőhálós és vonóhálós halászat jelenti a legnagyobb fenyegetést az állatokra nézve: évente nagyjából öt delfin esik ezek áldozatául. 2010–2011-ben a hector delfin alfajának nagyjából 59 példányát számolták össze.

Az új-zélandi kormány 2012-ben, majd 2013-ban is szigorította az eresztőháló használatára vonatkozó előírásokat, ám a környezetvédők szerint ezek az intézkedések nem érnek el elég messzire. Az IWC tudományos bizottsága a maui delfinek teljes körű védelmére szólított fel az elmúlt évben.