Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Egyiptomban 60 000 éves a menekültkérdés

2015.05.29. 14:04

Régóta tudományos viták tárgya, hogy távoli őseink merre indultak el, amikor elhagyták az emberiség bölcsőjét, Afrikát. A legvalószínűbb két lehetőségnek az Egyiptomon és a Sínai-félszigeten át vezető északi, valamint az Etiópián, a Báb el-Mandeb-tengerszoroson és az Arab-félszigeten át haladó déli útvonal látszott - írták  a Cambridge-i Egyetem és a Sanger Intézet genetikusai  az American Journal of Human Genetics című szaklapban megjelent tanulmányban.

„A ma élő emberek DNS-vizsgálatának segítségével hatvanezer évvel ezelőtti eseményekről lebbentettük fel a fátylat” - hangsúlyozta a projekttel kapcsolatban Luca Pagani, a tanulmány első szerzője.

A kutatás keretében 100 jelenkori egyiptomi és 125 etióp lakos genomját határozták meg, majd genetikai mintázatukat összevetették az európai, ázsiai, valamint más afrikai régiók népességének a DNS-ével. Az elemzés rávilágított arra, hogy nagyobb a mai egyiptomiaknak az eurázsiai népességhez való genetikai hasonlatossága, mint az etiópoké. Ez valószínűsíti azt a feltevést, hogy Egyiptom volt az utolsó állomás, mielőtt a modern ember elhagyta volna az afrikai kontinenst.

A vizsgálatokkal a kutatók meghatározták az elválás időpontját is:

az Afrikán kívüli népesség 55 ezer évvel ezelőtt szakadt el az egyiptomi populációtól, míg az etiópoktól sokkal korábban, körülbelül 65 ezer éve vett búcsút.

Ez szintén azt támasztja alá, hogy az északi útvonalon történt a modern ember kirajzása.

„Eredményeink nem oldják fel az afrikai kirajzással kapcsolatos összes ellentmondást, ahogy nem tárják fel e komplex folyamat összes mozzanatát sem. Ugyanakkor kutatásaink egyértelműen megmutatták, hogy a legkorábbi sikeres migráció fő útvonala észak felé, vagyis nem déli irányban történt” - fogalmazott Toomas Kivisild, a Cambridge-i Egyetem régészeti és antropológiai intézetének docense, a tanulmány vezető szerzője.  • Vennék
  • Hírek