Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Csak minden 20. ember egészséges

2015.06.08. 19:59

A világon húsz emberből csak egy egészséges, 95 százalék legalább egy betegségről panaszkodik, minden harmadik több mint öt bajjal küzd - derült ki a Betegségek Globális Terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmányból, ami 23 év alatt készült és a Lancet brit orvosi hetilap hétfői száma tette közzé.

Világszerte a legnagyobb bajok alig változtak 23 év alatt: derékfájás, depresszió, vashiányos vérszegénység, nyaki fájdalom, időskori hallásgyengülés, idézi a cikket az MTI. A fent említetteken kívül a legtöbb iparosodott országban az esések következményeitől, a krónikus bronchitisztől, a migréntől, a szorongástól, a diabétesztől és az Alzheimer-kórtól szenvedtek. A világon 2013-ban a mozgásszervi bajok - leggyakrabban hát- és nyakfájdalmak, ízületi gyulladások - jelentették az összes betegség felét.

A szegény országokban más betegségek vezetik a listát: a karibi térségben a szorongás gyakori, Mexikóban, Nicaraguában, Panamában és Venezuelában a diabétesz. Kambodzsában, Nicaraguában és Ruandában a háború és a konfliktusok idézik elő a bajokat, Vietnamban még mindig ez utóbbi a második leggyakoribb betegségcsoport. Fekete-Afrikában a HIV és az AIDS miatt emelkedik a betegségek terhe.

A statisztika nem csak a súlyos betegségekről számol be. Az emberiség egytizede szenved nyolc egészségügyi problémától, többek közt a fogszuvasodástól (2,4 milliárdan), a stresszes fejfájástól (1,6 milliárdan) és a vashiányos vérszegénységtől (1,2 milliárd).

A vizsgált időszakban az egész világon nőtt a betegséggel élt évek száma - mintegy 530 millióról 760 millióra - a népesség növekedése és az idősödés miatt. A világ népességén belül a betegek aránya az 1990-es egyötödről egyharmadra nőtt.