Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Működik a napenergiás űrvitorla

2015.06.11. 14:11

A Planetary Society azt írja a honlapján, hogy sikerrel tesztelték a napenergia hajtotta vitorlát az űrben. A projektet elindító cég járműve, a Lightsail 19 napja van az űrben; azóta majdnem teljesen kibontotta a napvitorláját – írja az MTI.

A cég ügyvezetője, Bill Nye szerint a napenergia hajtotta vitorlákkal demokratizálhatják a világűrt; a Lightsailből sosem fogy ki az üzemanyag, mert a Nap mindig süt. A napvitorlákat használó űrhajóval aszteroidák és üstökösök nyomába eredhetnek, vagy megfigyelhetik a nagy erejű napkitöréseket.

A Mylar nevű vitorla teljesen kinyitva akkora, mint egy nagyobb szoba: a fényes felülete 32 négyzetméter. A május 20-i induláskor a vitorlát kis dobozzá hajtogatták össze, és az amerikai légierő egyik rakétája juttatta az űrbe másodlagos rakományként.

Amikor a Lightsail elérte a világűrt, több szoftveres probléma merült fel, amiket a földi irányítók napokon keresztül próbáltak megoldani. Végül a napvitorla a harmadik próbálkozásra vasárnap kinyílt. A Planetary Society csak azután nyilvánította sikeresnek a küldetést, hogy megérkezett a kép a kibomlott vitorláról.

A Lightsail a hét végén éri el visszaútján a földi légkört.