Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Hazatértek a marsi kolónia lakói

pc120070
2015.06.15. 13:31

Véget ért az a NASA-támogatással futtatott kísérlet, amiben egy marsi küldetés viszontagságait szimulálták a résztvevőknek. A beválogatott jelentkezők Hawaii egyik szigetén lévő kősivatagban éltek nyolc hónapon át, csak szárított űrhajóskaját ehettek, hetente összesen hat percet zuhanyozhattak, és a Földdel tartott kapcsolatban ott volt az a negyedórás késés is, ami a valóságban is megvan a Mars elképesztő távolsága miatt.

A résztvevők örültek, hogy visszaértek a Földre, de többen is azt nyilatkozták, hogy hiányozni fog nekik a közeli kapcsolat, amit a többiekkel kiépítettek. A kutatásban a tudományos munkát is szimulálták a szervezők, a résztvevők időnként szkafanderbe öltözve kellett elhagyják a biztonságot adó sátrat, hogy például kőzetmintákat vegyenek, illetve más kísérleteket végezzenek el.

Mars-Mission
Fotó: almostmars.com

A kísérlet a szervezők szerint a sok hasonlóság ellenére sem hasonlít egy valóságshow-ra. A fő különbség itt az volt, hogy bár nem volt cél a konfliktusok szándékos kerülése, azért eleve olyan embereket válogattak össze, akikről a pszichológiai tesztek megmutatták, hogy kifejezetten alkalmasak ilyen szintű összezártságban élni másokkal.