Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyben van az édesvízforrások harmada

2015.06.17. 11:17

Két új tanulmány szerint is komoly veszély fenyegeti a földi édesvíz-forrásokat. A NASA ikerszatellitjei, a GRACE nevű szondák adatait elemezve egyetemi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Föld népessége túl gyorsan fogyasztja az édesvíz-készleteket, ráadásul anélkül, hogy tudná, milyen véges is a rendelkezésre álló mennyiség.

athirdofthew

Az utóbbi megállapításához ráadásul a tudományos megközelítés mai lehetőségei sem tűnnek elégnek. Szakemberek szerint a rendelkezésre álló fizikai és kémiai mérések nem megfelelőek, globális összefogásra van szükség a mérések elvégzéséhez.

A műholdas mérések azonban most azt mutatják, hogy a 37 legnagyobb édesvízforrás a Földön 2003 és 2013 között komoly változásokon mentek át. Nyolcat közülük a túltermeltek közé soroltak a szakemberek, az alábbi ábrán pirossal jelzett forrásoknak ugyanis nincs, vagy időközben elfogyott a vízutánpótlása. Másik öt területet is túlhasználtként jelöltek meg a kutatók, bár ezekbe még jön természetes utánpótlás.

Az eredmények alapján természetesen azok a vízforrások vannak a legnagyobb veszélyben, amelyek a legsűrűbben lakott és egyben legszárazabb területek közelében vannak. Ez azt jelenti, hogy az éghajlatváltozás csak súlyosbítja majd a problémákat. A kutatók szerint az arab világot ellátó vízforrás van a legnagyobb veszélyben, ez mintegy 60 millió embernek ad ivóvizet. A Pakisztán és India között fekvő terület a második, az Észak-Afrikát ellátó vízforrás a harmadik leginkább túlhasznált a világon a feldolgozott adatok szerint.

A föld alatti vizek, főleg azok, amelyekhez még nem nagyon fért hozzá az emberiség, elég mélyen és nehezen kitermelhető körülmények között vannak, így komoly összegekbe kerülne, ha azokhoz kellene fordulni. A szakemberek ugyanakkor azt is elmondták, hogy a mérési pontatlanság miatt nem nagyon lehet megbecsülni sem, hogy pontosan mennyi idő alatt fogynak majd ki a leginkább használt vízforrások. A GRACE a Föld tömegvonzásában bekövetkező változásait mérve azonosítja a felszín alatti víztározókat, de ezek a mérések nem elegek a pontos becsléshez, néhány évtizedtől egy évezredig bármikor beüthet a baj. Az biztos, hogy rosszabbul állunk, mint tíz éve - ezt egyértelműen mutatják a mérések.