József, Bánk
-6 °C
0 °C

Víznyelőkre hasonlítanak a Titán tavai

2015.06.22. 15:57

A Titán az egyetlen olyan égitest a Naprendszerben, amelyről biztosan tudjuk, hogy tavak és tengerek is vannak a felszínén, akárcsak a Földön. Most kiderült a Cassini űrszonda adataiból, hogy a Szaturnusz holdja még valamiben hasonlít a bolygónkra: a felszínén lévő üregek pont úgy keletkeztek, mint a földi víznyelők.

Apró különbség, hogy odaát a rendkívül alacsony hőmérséklet miatt nem víz, hanem folyékony szénhidrogének, metán és etán tölti meg ezeket az üregeket.

A Titán tavainak elhelyezkedése az északi sarkköre mentén
A Titán tavainak elhelyezkedése az északi sarkköre mentén
Fotó: NASA / JPL

Az európai űrügynökség, az ESA tudósai azt is kiszámolták, hogy egy körülbelül százméteres lyuk létrejöttéhez 50 millió évnek kell eltelnie. A Titánon 30-szor lassabban megy végbe az eróziós folyamat, mint a Földön, mert hosszabban az évek, és a holdon csak nyáron esik az eső.

A Cassini űrszonda június 16-án a Szaturnusz másik holdját, a jeges Dionét közelítette meg 516 kilométerre, augusztusban megint elrepül mellette, októberben pedig az Enceladus mellett húz el. Végül a Cassini felkészül az utolsó küldetésére, és átúszik a Szaturnusz gyűrűin.