Elkészült a kórházi szuperbaktérium géntérképe

2015.06.23. 21:06

Feltérképezte a világ kórházaiban előforduló szuperbaktérium génállományát egy nemzetközi tudóscsoport, írja az MTI. Az eredmény segíthet a fertőzés megelőzésében és a hatékonyabb kezelésben.

A Melbourne Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport a Klebsiella pneumoniae (KP) baktérium génállományát fejtette meg. Ezt a baktériumot világszerte megtalálták már kórházakban. A KP nem reagál a gyógyszerekre, sok száz fertőzést okozott már Ausztráliában, amelyek némelyike végzetesnek bizonyult.

A baktérium Ázsiában, Afrikában és Európában is komoly probléma elé állította az orvosokat az utóbbi évtizedben. A szuperbaktérium-fertőzés tüdőgyulladást és bronchitist okoz. A betegeknél nő a veszélye a tüdőtályog kialakulásának is.

Dick Strugnell professzor, a tanulmány társszerzője szerint a kutatás segít nyomon követni a szuperbaktérium kialakulását és akár megelőzni az antibiotikum-rezisztenciát. Strugnell kifejtette: "a baktérium sűrű, tapadós cukor 'kabátot' fejlesztett ki, amely megakadályozza a kiszáradását". Ezzel a "kabáttal" a baktérium olyan "biológiai hártyát" hoz létre, amelyet nagyon nehéz eltávolítani a kórházakban a hagyományos takarítási technikákkal.

A kutatás vezető szerzője, Kathryn Holt elmondta: bár a baktérium a legyengült szervezet támadja meg, képes úgy mutálódni, hogy az egészséges embert is megfertőzze. Szinte bármely KB-törzs képes megfertőzni egy kórházi beteget, de nagyon kevés törzs elég virulens ahhoz, hogy egészséges embert fertőzzön meg.

Holt szerint a baktérium megállítására tett további erőfeszítésekkel életeket sikerülhet megmenteni. A nemzetközi kutatócsoport tanulmánya a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg.    • Hírek
  • Hírek