Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Életveszélyes gázkipárolgás a népszerű olasz strandon

2015.06.24. 12:38

Színtelen, szagtalan, a tengerből kipárolgó halálos gázok veszélyeztetik az egyik népszerű olasz tengerparton strandolók életét a La Repubblica értesülései szerint. A Szicíliától északra lévő Lipari-szigeteken a hatóságok már több mint egy éve figyelmeztettek rá, hogy Vulcano partjainál életveszélyes gázok jöhetnek felszínre a tenger alól.

beszédes nevű szigetre minden nyáron több tízezren utaznak, de a helyi idegenforgalom a figyelmeztetés után komoly veszélyben lehet. A hatóságok már tavaly április óta kérik, hogy az illetékes szervek tiltsák be a fürdőzést a környező strandokon. Akkor egy 9 éves francia kisfiú esett össze a sziget híres melegvízű forrásainál. Az idő tiszta volt és nyáriasan fülledt, a levegő azonban kritikusan sok szén-dioxidot tartalmazott írja a La Repubblica.

Az közismert, hogy a strandon és a közeli iszapfürdőben lévő természetes kürtőkön folyamatosan vulkáni gázok távoznak a föld alól. Ha van légmozgás, ez a fumarola-tevékenység veszélytelen, fülledt, szellő nélküli időben azonban olyan koncentrációban halmozódhat fel a kis mennyiségben kénhidrogént is tartalmazó gáz, ami az emberéletre is veszélyes lehet. A tenger alól felszabaduló széndioxid különösen veszélyes, mert az lehűlve megsűrűsödik, és így a fürdözők a vízfelszín felett azt lélegzik be.

Vulcanón két aktív vulkán is van, melyek ráadásul a különösen veszélyes robbanásos kitöréseket szokták produkálni. Az utóbbi években ezek kevésbé aktívak, egy kitörésnél azonban az egész szigetet azonnal evakuálni kellene - ilyen utoljára 1890-ben történt. A kénhidrogénben és kénsavban gazdag levegő miatt a strandolók bőre hetek után is záptojásszagú marad.