Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Holnap egy másodperccel tovább aludhatunk

2015.06.29. 09:31

Egy másodperccel hosszabb lesz az idei év, ráadásul holnaptól: a Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy június 30-án szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz (UTC). 2015. június 30-án, kedden éjfélkor 11:59:59 után 11:59:60 következik majd.

A mostani év a 26. alkalom, amikor szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz: legutóbb 2012. június 30-án toldották meg egy másodperccel az időt. Előtte 2008-ban, az utolsó pillanatában, még eggyel korábban pedig 2005 szilveszterén dobtak be egy másodpercet.

A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő (UTC) részeként. A világidő a Föld forgási sebességén alapul, amely fokozatosan, naponta a másodperc kétezred részével csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt. A szökőmásodpercek kiiktatását már kezdeményezték szakértők, de a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) Genfben tartott januári közgyűlése nem döntött eltörlésükről. Talán majd idén Budapesten.

Mai időrendszerünk alapja az atomidő, melyet atomórák láncolatával, nemzetközi megállapodás alapján mérnek. Ezzel a folytonos skálával pontosabban lehet mérni az időt, mert független a Föld forgásától. A szökőmásodpercek beiktatására azért van szükség, hogy összhangba hozzák az összehangolt világidőt az atomidővel.