Meghalt az oltásellenesség miatt beteg hatéves fiú

2015.07.01. 14:34

Meghalt az a hatéves fiú, aki 1987 óta az első diftériás (a népnyelv torokgyíknak hívja) beteg volt Spanyolországban. A gyereket azért nem oltották be, mert a szülők azt hitték, hogy a kötelező védőoltásoknak mindenféle mellékhatásaik vannak.

A család egy hónapja küzdött a bakteriális fertőzés ellen. A kórház Twitteren erősítette meg a halálhírt. A torokgyík vagy diftéria ma már nagyon ritka betegség, mivel szinte mindenkit beoltottak ellene. A fiú gyógyítása azért is volt nehéz, mert nagyon nehéz volt beszerezni a megfelelő antitoxinokat, hiszen már senki sem számít erre a betegségre.

A diftéria kellemetlen, ráadásul az esetek nagyjából 10 százalékában halálos, baktériumfertőzéssel induló betegség. Fő tünetei a torokfájás, az enyhe láz és a megdagadt mandulák. A betegség megjelenésekor fellépő gyulladás eredménye egy kékesfehér hártya, ami a mandulákon és a gégében alakul ki. A beteg ezt a gyíkbőrre emlékeztető, pikkelyes hártyát köhögi fel, innen ered a betegség neve. A halált is ez a hártya okozza: ha a beteg nem tudja felköhögni a levált hártyát, az elzárhatja a légutakat. A diftéria korábban gyakori halálok volt a gyerekek között, a modern orvoslás egyik nagy eredménye, hogy a betegség a diftériát okozó baktérium, a Corynebacterium diphtheriae termelte toxin inaktivált változatát tartalmazó védőoltás alkalmazásával szinte teljesen eltűnt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport