Ágnes
-1 °C
2 °C

Hernyók indították a gasztroforradalmat

2015.07.03. 11:20

Kapaszkodjanak meg a gasztromunkások: munkájukat nem az emberiség kulturális fejlődésének köszönhetik, hanem a hernyóknak és a kukacoknak. A mustár, a torma, a wasabi és a káposztafélék íze ugyanis nem azért jött létre, hogy kulináris élvezetekben legyen részünk, hanem mert a növények az elmúlt 90 millió évben egyre erősebb hatóanyagokkal próbálták távol tartani a kártevőiket.

A biológus Chris Pires mutatott rá a tanulmányában, hogy az ízek valójában evolúció fejlődéssel kialakul növényvédőszerek. Ezek a glükozinolát nevű anyagok egyre erősebbek lettek, mert a kártevők egy idő után hozzászoktak a jelenlétükhöz, úgyhogy a növények a túlélés érdekében egyre erősebb toxikus koktélt fejlesztettek ki magukban.

Régóta ismert tény, hogy a növények és a kártevőik egymásra hatva fejlődtek tovább az évmilliók során, de Pires volt az első, aki részletes leírást készített erről a folyamatról. A tudós megállapította, hogy az elmúlt 90 millió évben háromszor történt nagy előrelépés e növények és a kártevőik párharcában. Ezen alkalmakkor,  hogy megvédjék magukat,  a növények  nemcsak újrahuzalozták a génjeiket, hanem teljesen új másolatokat készítettek róla.  

Pires és kollégái nagy lehetőséget látnak abban, hogy a növények génjeit megváltoztatva újabb ellenálló fajokat hozzanak létre.