Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újrahasználható golyóálló mellényt ihlethet a tobzoskák páncélja

2015.07.07. 18:52

A tobzoskák pikkelyei és a rajtuk keletkező horpadások „helyreállításának” képessége kínai kutatók szerint újrahasználható golyóálló mellény kifejlesztéséhez vezethet, írja az MTI.

A rovarevő emlősök testét tetőcserepek módjára borítják a pikkelyek, amelyek a fenyőtobozhoz hasonlóan helyezkednek el (innen kapta az állat a magyar nevét). A pikkelyek a fejük tetejétől a farkuk végéig beborítják a testüket, és ha horpadas keletkezik egy pikkelyen, az magától helyreállhat, ehhez vízre van szükség. Ez a folyamat három-négy percig tart.

A golyóálló mellénnyé alakított tobzoskapáncél azt követően, hogy lövés éri, újrahasznosíthatóvá válik, például úgy, hogy rövid időre mosógépbe teszik. A kevlár alapú lövedékálló mellények rendeltetésszerű igénybe vételük után már nem használhatók újra. A kínai kutatók megállapításának lényege, hogy a tobzoskák páncélja víz hatására regenerálódik, a sérült felületek teljesen visszanyerik eredeti állapotukat.

Az elsősorban hangyákkal táplálkozó tobzoskák páncélja elég erős még ahhoz is, hogy akár az oroszlánharapást is állja. Páncélkabátjuk titka Liu szerint molekuláris struktúrájukban rejtőzik. A pikkelyekben egyes molekulák olyan különleges módon kötődnek egymáshoz, hogy képesek „emlékezetben tartani” állapotukat, és rendkívül erős külső behatás ellenére is fenntartani azt.

A víz, a nedvesség tudja felébreszteni ezt a fajta memóriát, és az alakváltoztató molekulák közreműködésével aktiválni az öngyógyító képességet. Ameddig a pikkely egyben marad, teljességgel képes az eredeti állapotát felvenni, bármilyen súlyos is a deformáció. A kutatócsoport valójában a páncél erős fizikai behatásnak való ellenállását kutatták, amikor a minták mosásakor megfigyelhették a sérülések automatikus korrekcióját.