Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Most már jöhet a világvége: kifejlesztették a vegán füstölt szalonnát

2015.07.15. 16:29

15 évnyi fejlesztés után az oregoni állami egyetem laborjában elkészült a vegetáriánus szalonna. Az alapanyaga egy különleges tengeri alga, ami nagyjából úgy néz ki, mintha vörös színű saláta lenne. Mivel tele van vitaminnal, antioxidánsokkal és hasznos nyomelemekkel, szárított formában eddig is egy csomó táplálékkiegészítő alapanyaga volt, az egyetem professzora, Chris Langdon azonban másfél évtizedes munkával kinemesített belőle egy olyan variációt, aminek az íze is jó. Megfőzve konkrétan alig lehet megkülönböztetni minden húsevő kedvencétől, a füstölt, húsos szalonnától, vagyis a bacontől.

A tengeri szalonna 16 százalék fehérjét tartalmaz, és minimális zsírt, ami a hagyományosról nem igazán mondható el. A kutatók szerint egészségesebb, mint az amerikai egészségbizniszben mostanában a divathullám tetején lovagló szuperkaja, a fodros kel. A kutatók most állami támogatást kaptak a munkájukhoz; első lépésben salátaöntet és csipsz ízesítésére próbálják használni, mert íz ide vagy oda, a kinézete és az állaga egyelőre még mindig olyan, mint a tengeri moszatoké szokott lenni.