Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Megmozdult a Philae az üstökösön

2015.07.20. 13:35

Az elmúlt néhány hétben a Rosetta igyekezett olyan pozícióban megközelíteni a Csurjumov-Geraszimenko üstököst, hogy fel tudja venni a kapcsolatot a Philae leszállóegységgel - írja az ESA blogja.

Az üstökös egyre aktívabb környezetében, a navigációt megnehezítő porrészecskék miatt a Rosetta nem volt biztonságban, ezért az visszarendelték távolabbi pozícióba, 170-190 kilométerre az üstököstől. A Philae július 9 óta némán hallgat, ézért az irányítóközpontban dolgozó kutatók a begyűjtött adatokból próbálják megismerni az űrjármű helyzetet.

A legfrissebb adathalmazban hasznos információnak bizonyult, hogy mennyi napfény ért el a napelemeket. Júliusra megváltozott a paneleket érő napfény ereje, és oly módon, hogy ez nem magyarázható csupán az évszakok változásával - magyarázta Stephan Ulamec, a Philae-projekt vezetője.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a Philae kissé eltolódhatott az egyenetlen felszínen, és talán az üstökös által kibocsátott gázok mozdították meg. Ez azt jelentheti, hogy a Philae antennájának a helyzete is megváltozott, aminek hatása van a Rosettával folytatott kommunikációra is.

Van még egy probléma a leszállóegységgel: a két átviteli egységéből egy valószínűleg nem működik rendesen. Azt eddig is tudtuk, hogy két vevőegységből egy megsérült. Az irányítóközpontból már küldtek egy utasítást a Philaenek, hogy használja csak az egyik egységet. Ezt a parancsoat azonban csak akkor fogja végrehajtani a szonda, amikor sikerül elég napenergiát begyűjtenie.

A Phiale helyzete tehát továbbra is bizonytalan, és a szakértők folyamatosan elemzik a helyzetét. Amíg nem sikerült felvenni vele kapcsolatot, további parancsokat tesztelnek a földi referenciamodellen. Ha sikerrel járnak, akkor a szonda folytatni tudja a tudományos munkát, és amennyiben a Rosettával is kapcsolatba tud lépni, a begyűjtött adatokat vissza is tudja majd küldeni.