István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Egy jó alvás után jobban fog az agy

2015.07.28. 15:14

Az alvás nemcsak óvja az emlékezetet a feledékenység ellen, hanem segít az emlékek könnyebb felidézésében – állítja a brit Exeteri Egyetem tudósainak egy tanulmánya. A hétfőn publikált kutatás szerint alvás után könnyebben felidézünk dolgokat, amelyekre az ébrenlét alatt nem tudunk visszaemlékezni.

Az Exeteri Egyetem és a spanyol Basque Centre kognitív, agyi és nyelvi kutatóközpontja (BCBL) önkéntesek bevonásával végezte kutatását – írja az MTI. A résztvevőknek új és kitalált szavakra kellett visszaemlékeznie, amelyeket egy éjszakai alvás vagy azonos idejű ébrenlét előtt mondtak nekik.

A szavakat a hallottak után nyomban, majd az alvási vagy ébrenléti szakasz után kellett ismét visszamondaniuk. Az eredmények szerint a résztvevők alvás után jobban emlékeztek a szavakra, mint azonos idejű ébrenlét után.

Az alvás csaknem megduplázta a korábban nem ismert szavak felidézésének esélyét, ami azt jelzi, hogy egyeseknél élesítheti az emlékezetet az éjszakai alvás. Ez megerősíti azt a megfigyelést, hogy mialatt alszunk, feldolgozzuk a fontosnak tartott információt – mondta a kutatásban részvevő Nicolas Dumay. Dumay szerint további vizsgálatokkal meg lehetne állapítani, pontosan milyen szerepe is van ennek az alvás közbeni próbának, és vajon ezáltal az emlékek szélesebb kontextusban is elérhetővé válnak-e, amivel még hasznosabbá válnak.