Kálmán, Ede
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.09%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.79%

A Facebookon fedeztek fel egy új növényfajt

2015.07.31. 17:19

A Facebookot ma már rengeteg dologra használjuk, de az azért nem mindennapos, hogy tudományos felfedezések szülessenek a közösségi oldalon. Pedig ez is megtörtént: az amerikai kontinens második legnagyobb húsevő növényét a Facebbokon fedezték fel.

Az új faj a Drosera magnifica latin nevet kapta, ami magyarul azt jelenti: csodálatos harmatfű. A felfedezés nem új, de a hivatalos megerősítésre éveket kellett várni, most jelent meg a tudományos publikáció a témában. A növényt egy brazil hegy tetején találta egy amatőr botanikus, Reginaldo Vasconcelos, aki még 2013-ban töltötte fel a képet a Facebookra. 

Fotó: SMITHSONIAN.COM

Paulo Gonella növényszakértő egy évvel később talált rá a fotóra. Közösen elmentek vissza a hegyre, hogy megvizsgálják a növényeket. Sikerült megerősíteniük, hogy új felfedezésről van szó. „Nagyon meglepődtem, amikor először láttam a képet a Facebookon. Nemcsak azért, mert új fajnak tűnt, hanem mert hatalmas volt” – mondta Gonella az IFL Science-nek.

A felfedezésben az is érdekes, hogy az újdonságot olyan helyen találták, ami egyébként könnyedén hozzáférhető. A kutatók szerint elgondolkodtató, hogy még mennyi mindent nem vettek észre. Szerintük ma már az sem ritka, hogy a Facebookot, Flickrt és más tartalommegosztókat felhasználnak a kutatók munkájukhoz, de a közösségi médiát ennél hatékonyabban is ki lehetne használni.