Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Túl csinos a női mérnöki pályát népszerűsítő lány

screen-shot-2015-08-03-at-5-06-53-pm.png
2015.08.06. 10:07

A San Franciscóban működő OneLogic feladott egy álláshirdetést. Pechjükre ezt az egyik munkatársuk, Isis Anchalee fényképével adták el. A plakáton Anchalee fekete céges pólót visel, MÉRNÖK felirattal, balra egy felirattal: „A csapatom remek. Mindenki okos, kreatív és szórakoztató.”

Ennyi, semmi különös. De miután a hirdetésről több híroldal is beszámolt, aztán a sztorit felkapták a közösségi médiában, a társalgás rövid idő alatt abba az irányba terelődött, hogy Anchalee a hirdetésen nem pont úgy néz-e ki, mint a férfiak fejében élő sztereotípia egy női mérnökről. Vagyis:

nem az volt a hirdetés célja, hogy a férfiak figyelmét keltsék fel egy csinos nő képével?

Anchalee tényleg nem állított mást a plakáton, mint hogy ő egy szoftvercégnél dolgozik fejlesztőként, és szereti a munkáját. A beérkezett reakciókra ezt írta a blogján:

„Ami a hirdetésre érkezett kommenteket illeti: annyira hihetetlen, hogy tényleg törődöm a munkatársaimmal? Páran úgy gondolják, hogy nem a megfelelő képet sugárzom. Mások szerint hihetetlen, hogy így nézne ki egy női mérnök. Van egy hírem: ez semmiképpen nem arról szól, hogy "hogy néz ki egy női mérnök". Ez csak én vagyok, egy példa, EGY mérnökről a OneLogicnál. A hirdetésnek csak hitelesnek kellett lennie. Az én szavaim, az én arcom, ahogy én ezt látom.”

Az #ILOOKLIKEANENGINEER hashtaget villámgyorsan osztani kezdték a Twitteren, és hamarosan a világ minden tájáról érkeztek a fotók női mérnökökről.

Becky Wragg Skyes, a NASA munkatársa:

Az űrállomás női repülésirányító egysége:

Ők hologramokat gyártanak:

A néni atomfizikus, és még lyukkártyán kezdte a kódolást, húsz évig dolgozott rendszerelemzőként:

Fadumo Osman mérnökhallgató és gyakornok a Sandisknél.

Minden szó mögött, amit a Windowsba gépelünk, egy csomó nő áll:

Burcu Dogan még egy 8 bites számítógépen kezdett el programozást tanulni.

A többit az #ilooklikeanengineer hashtag alatt találják.