Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Rettegnek a medvék a drónoktól

2015.08.17. 11:43

A természetbúvárok régóta keresik a módját annak, hogy ne kelljen személyesen az állatok közelébe menni és megzavarni őket a mindennapi tevékenységükben, miközben megfigyelik őket. A drónok ideális jelöltnek tűnt erre a feladatra, a Minnesota Egyetem vizsgálata azonban rámutatott néhány problémára.

A drónokkal begyűjtött adatok eleinte ígéretesnek tűntek, mert a kutatók úgy látták, hogy az állatok nem változtatják meg a tevékenységüket, amikor egy ilyen szerkezet lebeg fölöttük. A minnesotai kutatók azonban többet meg akartak tudni, ezért négy felnőtt medvére és a két bocsukra komolyabb műszereket helyeztek. Ezekkel nemcsak a mozgásukat tudták nyomon követni, hanem - ahogyan a sportolók az okosóráikkal - a pulzusuk változását is mérték.

A drónok átlagosan öt percen át, 21 méter magasan lebegtek a medvék fölött, és amíg ott voltak a közelben, az állatok pulzusa az egekbe szökött - írták a Current Biology tudományos lapban publikált tanulmányban. Az egyik medve 41 szívverés per perces pulzusa hirtelen 162-re nőtt, a többieké 30-80 szívveréssel ugrott magasabbra a normális értékről. Amikor távozott a drón, lassan visszatért a medvék pulzusa a nyugalmi állapotba.

A kutatók azt feltételezik, hogy a medvék pulzusának viszonylag gyors normalizálódására az is hatással van, hogy az emberekhez közel élnek, tehát előfordulnak váratlan találkozók. A drónok valószínűleg sokkal nagyobb stresszt okoznak, mint a magasabban szálló repülőgépek, ezért a minnesotai kutatók szerint a tudományos közösségnek előbb meg kell vizsgálnia a helyzetet, mielőtt rendszeressé válik ezeknek a repülő szerkezeteknek a használata.