Átültetésig dobog a szív a dobozban

2015.09.02. 09:23

Amerikai kutatók olyan szerkezetet fejlesztettek ki, amelyben a donorból kiműtött szívet egy mesterséges vérkeringésbe kötik, oxigénnel pumpálják, hogy ne hagyja abba a dobogást. A találmány megnöveli a transzplantáció sikerét, de etikai problémákat vet fel a doboz használata.

Eddig legalább 15 esetben használták az új rendszert az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, jelenleg éppen az amerikai engedélyekre vár. A készülék 250 ezer dollárba kerül, a Transmedics fejlesztette ki Massachusetts államban.

Fotó: technologyreview

Az Egyesült Államokban évente 2400 szívátültetést hajtanak végre. Idén a New South Wales-i St. Vincent’s kórházban háromszor is használták a készüléket: az agyhalott donorból két perccel megállása után kiműtik a szívet. Húsz percen belül beleteszik a dobozba, ahol a stimuláció hatására újra dobogni kezd. Ilyen segítség nélkül a szív sokszor annyira sérül, hogy nem lehet felhasználni.

A szervátültetést végzők szerint két jellemző ok miatt állhat be a halál: vagy az agy hal meg, vagy a vérkeringés omlik össze. Utóbbi esetben a szív annyira károsodik, hogy már nem tudják semmire használni. Szívátültetésnél ezért használják az agyhalott donorok szívét. A szívet lehűtik 4 Celsius-fokra és úgy juttatják el a beteghez.

A most kifejlesztett doboz azonban melegen tartja a szívet és folyamatosan stimulálja az izmokat, mintha a szerv valóban működne. Így a szív sokkal jobb állapotban marad meg, és javul a páciens túlélési esélye. Ráadásul nem csak agyhalott donorokból lehet így kiműteni a szívet.

Robert Truog, a Harvard orvosi etikusa szerint a kérdés az, hogy a donorok tényleg halottak-e, hiszen a szívüket újra tudják indítani, még ha más testben is. Vajon visszafordíthatatlan a haláluk, ha a vérkeringést újra tudják indítani egy másik testben?