Mit gondol, mi hiányzik legjobban egy űrhajósnak a Földről?

2015.09.15. 11:58

Legjobban a friss levegő hiányzik Scott Kelly űrhajósnak, aki az eddigi leghosszabb időt, egy évet készül eltölteni a Nemzetközi Űrállomáson. Most jár küldetése felénél és arról beszélt a NASA tévén, hogy milyen a világűrben élni.

Fotó: Scott Kelly / Twitter

Kelly és orosz társa, Mikhail Kornienko elvállalta, hogy kétszer annyi időt töltenek az űrben, mint társaik, hogy meg tudják vizsgálni, milyen hatása van az emberi szervezetre a súlytalanságnak. Scott Kelly azért is van különleges helyzetben, mert ikertestvére, Mark a Földön maradt. A kutatók az utazás előtt, alatt és után is folyamatosan összehasonlítják majd a két testvértől vett mintákat, hogy kiderüljön, mi minden változik meg két, amúgy a lehetőségekhez képest eléggé azonos szervezetben.

Kelly szerint összességében minden rendben van, de azért vannak olyan dolgok, amelyek hiányoznak neki. A családján és a barátain kívül az, hogy sétáljon egyet a szabadban. Az űrállomás egy eléggé zárt hely, amit soha nem lehet elhagyni. A világítás mindig ugyanolyan és a szagok sem változnak.

A testük is változik, az egyik leglátványosabb különbség, hogy mivel egyáltalán nem használják a lábfejüket, eltűnik róla az összes bőrkeményedés, bőrük puha olyan lesz, mint a baba lába. Amúgy egyre könnyebben mozog az űrállomáson, a korábban nehezen elvégzett feladatokat is könnyedén megoldja. Alkalmazkodott a környezethez. És ez az alkalmazkodás nem állt meg, kíváncsian várja, milyen lesz majd hat hónap múlva itt.

Nagyon sok változásról csak akkor fogunk tudomást szerezni, amikor Kelly visszatér a Földre. A hosszú távú hatásokat is ekkor tudják megfigyelni. Űrhajósoknál gyakori probléma a csontritkulás, a látásromlás.  • Hírek
  • Bankszámla