Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A tudomány nevében lőtték szét a lekötözött, leszedált disznók fejét

2015.09.16. 14:48

Állatvédők tiltakoznak a sertések fejbelövésével járó kísérletek ellen Új-Zélandon, ahol a Környezettudományi Kutatóintézet (ESR) a lövés okozta emberi halál jobb megértését tanulmányozza ezzel a módszerrel, írja az MTI.

Az állatvédők által kifogásolt kísérletet dokumentáló tanulmány júliusban jelent meg a Journal of Legal Medicine szaklapban. A kísérlet részeként öt sertést rögzítettek műtőasztalhoz, elkábították, majd közelről fejbe lőtték őket, ezután megvizsgálták a vér, a csont és az agy darabjainak szétfröccsenését.

A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) állatvédő csoport szerint azonban a kísérlet szükségtelen volt, hiszen a sertés jelentősen különbözik az embertől és sokkal pontosabb eredményeket lehetett volna elérni bábuk alkalmazásával vagy számítógépes modellezéssel.

"Ezek a hihetetlenül erőszakos kísérletek teljesen védhetetlenek" - nyilatkozta Justin Goodman, a szervezet laboratóriumi kísérletekért felelős amerikai igazgatója. Az állatvédők levélben kérték a kutatóközpontot és a kísérletben résztvevő egyetemeket, hogy hagyjanak fel a hasonló eljárásokkal.

Keith Bedford, a kutatóintézet törvényszéki tudományos munkájáért felelős vezetője szerint amikor csak lehet, modelleket és szimulációkat használnak, ám ebben az esetben nem tudták volna más módon megkapni a szükséges eredményeket. Hozzátette: rendkívül fontos lehet, hogy egy perhez megbízható és informatív bizonyítékokat tudjanak szolgáltatni, ehhez segít hozzá a vérfröccsenés tanulmányozása.

A kutatóintézet jelenleg nem tervez hasonló, élő állatokon elvégzett kísérletet, aminek az állatvédő szervezet nagyon örül.