Vencel
15 °C
23 °C

Megdőlt a teleportálás rekordja

2015.09.23. 14:12

A teleportálás az egyik legmenőbb tudományos vívmány, még akkor is, ha a kutatók csupán kvantuminformációkat tolnak át egyik helyről a másikra. Most az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) munkatársai döntötték meg az eddigi rekordokat.

100 kilométerre juttatták el a fény kvantumállapotába kódolt adatokat.

Korábban negyedekkora táv volt a rekord. A kutatók üvegszálas hálózatot használtak, ami már önmagában kihívás volt, mert az optikára ráküldött fotonok 99 százaléka sohasem ért az út végére. A NIST munkatársai által legyártott vadiúj detektoroknak volt köszönhető, hogy a halovány jelet érzékelni tudták. 

Sokkal több információ teleportálására lesz szükség ahhoz, hogy ez az egész valóban hasznossá váljon, de ezek a kis előrelépések is fontosak. A 100 kilométeres távolság már lehetővé tenné, hogy két szomszédos település között feltörhetetlen módon száguldozzanak a kvantumtitkosított adatok.

Oké, most már bevallhatja, hogy ezt ön sem érti teljesen. Valójában mi sem. Valami olyasmi történt, hogy egy 100 kilométeres optikai kábel egyik végébe betettek egy meghatározott állapotú fotont, és az nem végigment rajta, és kijött a másik végén, hanem egyszer csak hopp, megjelent a túloldalon egy ugyanolyan információkat hordozó foton. Ez még kicsit messze van a Star Trek embereket teleportálós megoldásától, de mindenképpen az első lépés annak a reprodukálása felé. Amennyire mondjuk a tűzcsiholás feltalálása az első lépés volt a Nemzetközi Űrállomás felépítéséhez. Hogy mi az a varázslat, ami az egészet lehetővé teszi, azt elég kevesen értik a világon, de mi most szentül megígérjük, hogy keresünk egy ilyen embert, elmagyaráztatjuk vele magunknak, és önök lesznek az elsők, akiknek továbbadjuk.