Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Durván szennyezett a Titicaca-tó

2015.10.01. 15:01

A Titicaca-tó védelmében tisztító- és ülepítő berendezéseket, valamint ökotoaletteket telepít Bolívia tízmillió bolivianóért (406 millió forintért) a környező településekre. Az Andok festői tavának tisztaságát évek óta szemét, szennyvíz és elpusztult állatok tetemei fenyegetik - közölte az El Diario híroldal.

A túlzott szennyezés megakadályozására és a tó népszerűségének megőrzésére a bolíviai kormány a tervek szerint növényeket ültet, szennyvíztisztító berendezéseket, csatornarendszereket és úgynevezett száraz toaletteket, komposzt WC-ket telepít a tóval határos településekre – írja az MTI.

A Titicaca-tó Dél-Amerika egyik legnagyobb ivóvízforrása, ezzel mintegy kétmillió ember életének elengedhetetlen feltétele. Tengerszint feletti 3810 méteres fekvésével a Föld legnagyobb hegyvidéki, egyben Dél-Amerika legnagyobb kiterjedésű tava. Területén Peru és Bolívia osztozik.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) információi szerint a környezetvédelmi válság miatt az akár egy kilogrammosra is megnövő, a világ legnagyobb békafajaihoz tartozó Titicaca-tavi óriásbékát (Telmatobius culeus) a kihalás veszélye fenyegeti, az állat ugyanis kizárólag itt fordul elő.

A Titicaca-tacat 2012 veszélyeztetett tavának választotta a Globális Természetvédelmi Alap (Global Nature Fund, GNF), helyzete azóta javulásnak indult. A több mint 8000 négyzetkilométernyi Titicaca-tó mintegy 18 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki, amikor az Andok-fennsík egyik medencéjében összegyűlt a víz. A régió folyamatos népességnövekedése a tó, a partvidék és a környező földek túlhasználatához vezet. A háztartási szennyvízen kívül az élelmiszer- és a faipar elhasznált vize is a tóba ömlik.