Olivér
5 °C
8 °C

Napsütés-milliomosok vagyunk, de hiába

MATRA03
2015.10.01. 21:02
Kis lépés a világnak, de nagy ugrás nekünk a megújuló energiaforrások felhasználása szempontjából, hogy Visonta közelében hamarosan termelésre fogják hazánk legnagyobb naperőművét. Az eddig üzembe állított fél megawattos napelemparkok után a Mátrai Erőmű Zrt. 15 megawattos létesítménye valódi szintugrást jelent. Bár a beruházás eredményeként 2014 végéhez viszonyítva 20 százalékkal nő a beépített napelem-kapacitás Magyarországon, lemaradásunk a világ élvonalához és a környező országokhoz képest óriási marad.

A napenergia a legnagyobb nemzeti energiakincsünk, állítják a Magyar Napenergia Társaság szakértői. Magyarország területére ugyanis elképesztő mennyiségű energia érkezik napsugárzás formájában. Becslések szerint közel 3000-szer annyi, mint amennyi villamosenergiát felhasználunk egy év alatt. Elgondolkodtató adat, hogy egy átlagos magyar háztartás éves fogyasztása két négyzetméterre eső napenergiának felel meg.

A földrajzi adottságokat figyelembe véve az európai országok többségéhez képest előnyös helyzetben vagyunk a beeső napsugárzás hasznosíthatósága szempontjából. A legjobb paraméterekkel az Alföld középső és déli része rendelkezik. A napelemekkel technikailag kedvezően beépíthető felület nagyságát Magyarországon 4000 négyzetkilométerre becsülik; ez alapján a hazai fotovillamos-potenciál, vagyis

a napelemekkel megtermelhető villamosenergia mennyisége az ország jelenlegi éves fogyasztásának 12-szeresére tehető.

A világ fénysebességre kapcsolt

De hiába ilyen jók az adottságaink, eddig nem igazán használtuk ki ezeket. Mindez annak ellenére van így, hogy az első magyarországi napelemes berendezést már 1975-ben üzembe helyezték, hazánk pedig jelentős kutatási-fejlesztési és ipari háttérrel rendelkezik ezen a téren.

Lemaradásunk a napenergia-hasznosítás vonatkozásban nemcsak a világ élvonalához képest nagy, de a régió országaihoz viszonyítva is. 2014 végén Magyarország 80 megawatt beépített napelem-kapacitással rendelkezett. Ez az érték az EurObserv'ER adatai szerint Csehországban 2061, Romániánál 1292, Bulgáriánál 1020, Ausztriánál 770, míg Szlovákiánál 590 MW volt. Ha az egy főre jutó napelem-kapacitást vizsgáljuk, akkor Csehország 200, Bulgária 140, Szlovákia 109, Ausztria 90, Románia pedig 65 wattot tud felmutatni a mi kb. 8 watt/fős értékünkkel szemben.

A napenergia-hasznosítás terén természetesen nemcsak a felsorolt országok produkáltak hatalmas fejlődést: a beépített napelemek száma és teljesítménye globális szinten is óriási ütemben növekedett az elmúlt időszakban. A világon jelenleg rendelkezésre álló napelem-kapacitás kétharmadát az elmúlt három évben telepítették. Ez a kapacitás 2004-ben még csak 2,6 gigawatt volt, 2014 végére viszont elérte a 177 gigawattot, és idén is hatalmas előrelépés várható. A rangsort Németország vezeti Kína, Japán, Olaszország és az Egyesült Államok előtt.

A folyamat hátterében elsősorban a napelemek árának drasztikus esése áll. Ez a technológia fejlődése mellett leginkább arra vezethető vissza, hogy olcsóbbá vált az előállítási folyamat legfontosabb alapanyaga, a szilícium. Árcsökkentő tényező az is, hogy új szereplők, elsősorban ázsiai gyártók jelentek meg a piacon, így a globális gyártási kapacitás meredeken emelkedett. Az előrejelzések szerint az áresés a következő években is folytatódik, ami még gazdaságosabbá teszi a napelemek használatát.

Most nem csak a méret a lényeg

A világ legnagyobb naperőműve a kaliforniai Solar Star, amelynek teljesítménye megközelíti az 580 MW-ot. Ez a paksi atomerőmű jelenlegi kapacitásának valamivel több mint a negyede. A környező országok közül Ukrajna rendelkezik a legnagyobb ilyen létesítménnyel, amelynek 105 MW a teljesítménye, de Romániának is van egy 82 MW-os, Bulgáriának pedig egy 60 MW-os üzemegysége.

A Mátrai Erőmű Zrt. 15 MW-os naperőműve a felsoroltakhoz képest ugyan kicsinek számít, jelentősége mégis óriási, hiszen új kategóriát vezet be Magyarországon a megújuló energiaforrások hasznosítása terén. A hazánkban működő napelemparkok maximális kapacitása eddig 0,5 MW volt, ehhez képest 30-szoros szorzót jelent az új létesítmény. Az általa megtermelt villamosenergia-mennyiség körülbelül ezer háztartást, vagyis lényegében egy kisebb várost képes ellátni zöld energiával.

A naperőmű üzembe állítása környezetvédelmi szempontból is nagy horderejűnek számít, hiszen lehetővé teszi, hogy 24 ezer tonnával csökkenjen a hazai szén-dioxid-kibocsátás. Ennyi károsanyag szabadulna fel ugyanis, ha hagyományos erőművekben állítanánk elő az új létesítmény által megtermelt villamosenergiát.

Visontán már tesztüzem

A Visonta és Markaz határában lévő 30 hektáros platófelületen 72 480 darab, egyenként 255 W teljesítményű polikristályos napelemet telepítettek. A tesztüzem szeptember 1-én kezdődött, az éles indulásra a tervek szerint november elején kerül sor. Az erőművet 15 fő üzemelteti, becsült élettartama 25 év. A beruházás bekerülési értéke 6,4 milliárd forint volt, amelynek 50 százalékát fejlesztési adókedvezmény biztosította.

Ösvénytaposás

Annak oka, hogy Magyarországon eddig nem létesültek ilyen méretű naperőművek, Orosz Zoltán, a Mátrai Erőmű Zrt. stratégiai osztályvezetője szerint részben abban keresendő, hogy fél MW teljesítmény felett elég bonyolult az engedélyeztetési eljárás. A cég részéről ebből a szempontból ösvénytaposásként tekintenek a folyamatra, ami a projekt 2013 eleji indulása óta lezajlott. Az így megszerzett tapasztalatok más beruházók számára is hasznosak lehetnek.

Orosz Zoltán a napelemek után nemrégiben kivetett környezetvédelmi termékdíjra is indokolatlan pluszteherként tekint. A világon egyedülálló intézkedés komoly versenyhátrányt jelent egy ilyen jellegű beruházás során. A mátrai naperőmű esetében például 147 millió forinttal növelte a költségeket.

Az osztályvezető szerint a projekt sikere ennek ellenére nincs veszélyben, hiszen mindent figyelembe véve az új naperőmű által előállított villamosenergia költsége így is alacsonyabb, mint a hagyományos úton megtermelt energiáé. „A technológia fejlődése, az árcsökkenés és az egyéb piaci mozgások következtében egyre gazdaságosabb lesz a napelemek használata. Cégünk több olyan földterülettel rendelkezik, ahol a most üzembe helyezetthez hasonló naperőművek építhetők. A következő ilyen létesítmény beruházási előkészületei már el is kezdődtek, az éles üzem legkorábban 2017-ben indulhat” – nyilatkozta az Indexnek Orosz Zoltán.

Német zöld precizitás

A Mátrai Erőmű Zrt. többségi tulajdonosa a német RWE, a világ egyik legnagyobb energiaszolgáltatója. A cégcsoport évekkel ezelőtt bekövetkezett stratégiaváltásának megfelelően erőforrásait szinte kizárólag a megújuló forrásokból származó energiatermelés növelésére fordítja. Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke, a Mátrai Erőmű Zrt. felügyelőbizottságának elnöke szerint a mátrai erőmű mind méretét, mind az alkalmazott technológiai megoldásokat illetően úttörőnek számít Magyarországon. Lapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy más nagybefektetők és ipari partnerek részéről is komoly érdeklődés mutatkozik a projekt, illetve annak további fejlesztési ütemei iránt.

Ez valódi áttörés

A mátrai naperőmű üzembe állítását Pálfy Miklós, a Magyar Napenergia Társaság fotovillamos szakosztályvezetője, az EU Fotovillamos Platformjának tagja is nagy áttörésként értékeli. „Ma már itthon is egyre kevesebb embert kell meggyőzni arról, hogy ez a jövő. A 70-es években, amikor az első hazai napelemes rendszereket készítettük, sokan csak nevettek rajtunk, hogy ezekkel akarunk villamosenergiát termelni.

A helyzet megváltozott, és bár nemzetközi összehasonlításban valóban a sereghajtók közé tartozunk, a fejlődés nálunk is óriási volt. Ennek ütemét úgy fokozhatjuk, ha a német példa alapján hosszú távú energetikai koncepciót dolgozunk ki a megújuló energiaforrások felhasználására, és ehhez megfelelő támogatási rendszert alakítunk ki. Én alapvetően optimista a további fejlődést illetően” – válaszolt megkeresésünkre a szakember.

Optimizmusát alátámasztja, hogy a Mátrai Erőmű projektje mellett több nagyszabású hazai beruházás van előkészítés alatt. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. például hamarosan 25 telephelyét szereli fel kiskategóriás naperőművekkel, amelyek összesen közel 8 MW-os teljesítményt képviselnek.

Grandiózus beruházást eredményezhet az az augusztus 20-i kormányrendelet is, amely „a költségvetési intézmények fosszilis energia felhasználásának csökkentése érdekében” egy állami naperőmű felépítését irányozza elő. A rendelet meglehetősen szűkszavú: szövegéből a helyszín és a dátuma mellett az sem derül ki, hogy mekkora létesítményről van szó, bár a költségvetési intézmények energiafogyasztásából kiindulva ennek jelentős kapacitással kell bírnia.

Nem is olyan nagy baj, hogy le vagyunk maradva

A megvalósulás útjára lépett egy másik olyan hazai beruházás is, ami a mátraihoz hasonlóan szintén egy kiserőmű kategóriába tartozó, tehát fél MW feletti teljesítménnyel rendelkező létesítmény felépítését célozza. A kivitelező a Newergies Kft., amely több sikeres naperőmű projekt befejezését tudhatja maga mögött. A cég nevéhez fűződik annak a Jászágó határában található 500 kW-os napelemparknak a felépítése, amelyet ez év elején adtak át. Ennek érdekessége, hogy eddig ez az egyetlen olyan hazai naperőmű beruházás, amely támogatás és pályázati pénzek felhasználása nélkül készült el.

A Newergies új projektje egy 5 MW-os naperőmű felépítéséről szól, amely valahol a Jászság területén kapna helyet (a konkrét helyszín egyelőre nem publikus). Ez szintén támogatás nélkül, kizárólag piaci finanszírozással valósulna meg, és a létesítmény a tervek szerint 2016 végén kezdené meg az energiatermelést.

Babó Gábor, a cég ügyvezetője szerint itthon is új korszak kezdődik a napenergia-hasznosítás terén. „A világpiaci folyamatok változása miatt ma már Magyarországon is megéri pusztán üzleti alapon naperőműveket létesíteni. A mennyiségi lemaradásunk ebből a szempontból nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen a korábbi évekhez viszonyítva annyira alacsonyak az árak, hogy sokkal kedvezőbb üzleti modellek dolgozhatók ki, mint amelyek alapján a régió nagy naperőmű parkjai megépültek. A jelentősen lerövidült megtérülési idő olyan lehetőséget kínál Magyarország számára, amelyet ki kell használni” – vélekedik Babó Gábor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?