Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fura robotot küld a NASA az Europára

2015.10.02. 10:18

Hogyan oldunk meg problémákat egy rendkívül távoli holdon, aminek a nagy része valószínűleg jeges óceán? A NASA ezen a kérdésen gondolkodik: a Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársai tesztelik a Buoyant Rover for Under-Ice Exploration (BRUIE) nevű vízben lebegő rovert, amely fejjel lefelé képes haladni a jégen.

Amikor beleteszik a vízbe, felfelé lebeg, megfordul, aztán két kerekét használja, hogy a jég alján haladjon. Felszerelték kamerákkal, lámpákkal, és műszerekkel, amivel a jeges vizet tanulmányozhatja. 

A NASA videót is csinált a tesztekről: Alaszka legészakibb pontján, Barrownál tesztelték a rovert, ahol nagyon hasonlóak a körülmények az Europa időjárásához. A teszt sikeres volt, a rover tudott műholddal kommunikálni a jégen keresztül, az viszont egyelőre nincs megoldva, hogy kerül majd a jég alá.

A tesztelés célja nemcsak a technológiáról szól, sőt nem is csak az Europáról: hasonló holdakat is bejárhatnának vele, például a Szaturnusz Enceladusát. Sőt, a tudósok szerint ezzel a szerkezettel az ilyen tavakban beszorult metánt is tanulmányozhatják, a permafroszt (örökfagy) területéről felszabaduló gázokat, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?