Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

48 millió éve nem született meg egy ló

2015.10.08. 13:16

A ma élő lovak egyik, 48 millió éves ősének maradványaiban csikómagzat kövületét fedezték fel német és svájci tudósok – írja az MTI.

Az őskanca kövületét a Frankfurthoz közeli Messelben fedezték fel 2000-ben. A frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és a bázeli természettudományi múzeum munkatársai elektronmikroszkóppal és nagy felbontású mikroröntgensugárral megvizsgálták a maradványokat, és egy 12,5 centiméteres magzatot fedeztek fel benne.

Az őscsikó magzata jó állapotban maradt fenn. A csontjai szinte kivétel nélkül kapcsolódtak egymáshoz, a koponya azonban úgy tűnik, összezúzódott. A magzati kövület kitűnő állapotának köszönhetően a tudósok rekonstruálhatják az állat eredeti helyzetét és kinézetét. Feltételezik, hogy a kanca röviddel az ellés előtt pusztulhatott el, de nem a vemhességbe pusztult bele.

A méhlepény szövetének és a méh kötőszövetének maradványait is megtalálták. Azt is megfigyelték, hogy a szövetek nagy részének helyét ugyanúgy baktériumréteg vette át, mint a területen felfedezett más fajok maradványainál.

A frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és a bázeli természettudományi múzeum munkatársai megállapították, hogy a szaporodásnak az ősi kövületnél megfigyelt rendszere nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a mai lovak szaporodnak. Lehetséges, hogy a szövetmaradványok az ősi emlősök legrégibb méhfosszíliáját képviselik.