Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Naptejtől pusztulnak a korallok

2015.10.21. 16:47

A bébikorallokat öngyilkosságba kergeti, a felnőtt példányokat súlyosan károsítja a napfényvédő termékek egyik gyakori összetevője, és ezzel világszerte hozzájárul a korallzátonyok pusztulásához - írja az MTI. Az Archives of Environmental Contamination and Toxicology című folyóiratban közölt tanulmány szerint az UV-sugarakat kiszűrő oxybenzon a turisták körében népszerű korallzátonyoknál, elsősorban Hawaii és a Karib-szigetek környékén fordul elő a legnagyobb koncentrációban.

A nemzetközi kutatócsapatot vezető Craig Downs, a virginiai Haereticus Environmental Laboratory tudományos szervezet munkatársa szerint az eredmények magyarázatot adnak rá, hogy a tudósok miért nem találnak bébikorallokat az üdülőhelyekhez közeli korallzátonyoknál.

A világszerte 3500 fényvédőmárkában megtalálható oxybenzon megváltoztatja a korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű korallfehéredésre. Endokrinromboló anyagként viselkedve arra készteti a bébikorallokat, hogy - saját vázukba befalazva magukat - elpusztuljanak.

Évente 6-14 ezer tonnányi napfényvédő termék kerül a koralltelepek környékén a vizekbe és a készítmények jelentős része oxybenzon-tartalmú.

Az Environmental Working Group elnevezésű csoport már korábban arra figyelmeztetett, hogy az oxybenzon felszívódhat a bőrbe és hormonális, valamint sejtkárosodást is okozhat.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint ugyanakkor nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy az oxybenzon egészségre káros anyag lenne, és mint hangsúlyozta, ez a napfényvédő termékek azon kevés összetevőjének egyike, amely hatékony védelmet nyújt a bőrnek a káros UVA és UVB-sugarak ellen.