Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A Jupiter kilökött egy óriásbolygót a Naprendszerből

2015.10.30. 14:15

A Jupiter kilökött egy óriásbolygót a Naprendszerből négymilliárd évvel ezelőtt, erre a következtetésre jutottak a Torontói Egyetem kutatói, akik eredményeiket a The Astrophysical Journal november 1-i számában teszik közzé. Amerikai asztrofizikusok komputeres szimulációk alapján még 2011-ben vetették fel annak a lehetőségét, hogy a Naprendszer születésekor a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz mellett lehetett még egy ötödik gázóriás, írja az MTI. Ám ha létezett egy ilyen bolygó, hová tűnhetett, mi lehetett a sorsa? A kutatók évek óta feltételezik, hogy a tettes a Szaturnusz vagy a Jupiter lehetett.

Elemzéseink során Jupiter került gyanúba, hangsúlyozta Ryan Cloutier, a tanulmány első szerzője, aki elmondta, hogy a bolygók száműzetésére akkor kerül sor, amikor két égitest túl közel kerül egymáshoz, és ennek hatására az egyik planéta olyannyira felgyorsul, hogy leküzdi a naprendszer központi csillagának hatalmas gravitációs erejét. A korábbi elemzések során a tudósok nem vették a figyelembe, hogy az erőszakos kozmikus esemény miként hathatott a potenciális elkövetők (Szaturnusz és Jupiter) ismert holdjaira, a kis égitestek pályájára.

Egy ilyen esemény alaposan megzavarhatta a pályájukat. E koncepcióból kiindulva Ryan Cloutier és kollégái a holdakat és pályáikat kezdték vizsgálni. Komputeres szimulációkat végeztek a Jupiter egyik égi kísérője, a Kallisztó, valamint a Szaturnusz 3. holdja, az Iapetus mai pályája alapján, majd annak valószínűségét elemezték, hogy kialakulhatott-e a két hold ismert pályája egy erőszakos esemény során, amikor gazdabolygójuk kiűzte a feltételezett planétát a Naprendszerből.

A bolygók közötti kölcsönhatás a holdakra is kihat. A kanadai kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy kizárólag a Jupiter lehetett a tettes, amely képes volt úgy kilökni vetélytársát, hogy egyúttal megtartotta jelenlegi pályáján a Kallisztót. A Szaturnusznak viszont aligha sikerült volna a csel, mivel az akció során Iapetus pályája rendkívül instabillá válhatott volna. Így ma aligha keringene jelenlegi pályáján.