Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs különbség a nők és a férfiak agya között

2015.10.31. 22:37

A tudomány és a humoristák régóta visszatérő témája, hogy vajon van-e különbség a nők és a férfiak agya között. Egy új tanulmány azt mutatja, hogy csak minimális különbség fedezhető fel a kettő között.

A Rosalind Franklin Egyetemen végzett kutatást Lise Elliot vezette. A vizsgálat nők és férfiak hippokampusza az összehasonlítás során ugyanakkora volt. Az összevetéshez több mint 6000 MRI-vel készített felvételt vizsgáltak át, de jelentős különbségeket nem észleltek.

A nemek agyi különbségei ellenállhatatlan témát nyújtanak mindenkinek, akik a nők és a férfiak közti különbségekre kíváncsiak. Ezek néha nagy port kavarnak. Mi több adatforrásból dolgozhattunk, és hatalmas minta alapján vethettük össze a hímek és nőstények közti különbségeket. Úgy találtuk, hogy ezek a különbségek gyakran triviálisak, vagy nem is léteznek.

– mondta Eliot.

A hippokampusz felel az agyban a rövid és hosszú távú emlékek tárolásáért, illetve összeköti az érzelmeket és az érzékszerveket. Korábban sokan hitték, hogy a nők agyában a hippokampusz sokkal nagyobb; ezzel magyarázták, hogy a nők miért tudják jobban kifejezni az érzelmeiket, és miért jobb a verbális memóriájuk, mint a férfiaknak.

A tanulmányban más kutatásokat is megemlítettek, amik a két nem agya közti különbségeket vizsgálták. A corpus calosumról – az az idegcsoportról, ami a két agyféltekét köti össze – korábban azt hitték, hogy teljesen más módon dolgozzák fel a beszédet. Eliot szerint a mostani nagyarányú metaelemzés viszont nem talált erre utaló bizonyítékot.

Sokan azt hiszik, hogy van férfi és női agy. De ha a legnépszerűbb tanulmányok mögé nézel – ha az összes adatot vizsgálod –, gyakran ráébredhetsz, hogy ezek a különbségek elenyészők.