Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Delfinek még mindig szívnak egy 2010-es olajkatasztrófát

2015.11.04. 16:22

A mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt – írja az MTI. A szakemberek négy éven át követtek figyelemmel tíz vemhes delfint, amelyek közül végül csak kettő szült.  A tanulmányt a Proceedings of the Royal Academy of Sciences című brit folyóirat közölte.

A BP brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúró-platformja 2010. április 20-án süllyedt el a Mexikói-öbölben. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztusban sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj került a tengerbe.

A katasztrófa után a kutatók tüdőbetegséget és egyéb, szerintük az olajszennyezéssel összefüggő rendellenességet tapasztaltak a Barataria-öböl delfinjeinél. Nagyjából egy évvel az olajszivárgás leállása után, 2011 augusztusában 32 delfint jelöltek meg a kutatók. Az új tanulmány szerint a megjelölt állatoknál magas volt a halálozási arány és krónikus betegségek jelentkeztek náluk, ami súlyosan érintette a szaporodási képességüket.

A kutatást vezető Lori Schwacke, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szakembere szerint az eredmények azt mutatják, hogy az olajkatasztrófának kitett delfin- és bálnapopulációknak is hosszú időre van szükségük a regenerálódáshoz. A szakember szerint az állatok 2013-as és 2014-es reprodukciós adatai, amelyeket nem vontak be a mostani vizsgálatba, azt mutatják, hogy a helyzet nem változik.

A delfinek lassan érik el az ivarérettséget és utána is nagyjából másfél évbe telik, mire világra hozzák kicsinyüket. Három-öt évente adnak életet egyetlen utódnak. A kutatók becslései szerint nagyjából 2300 delfin élhetett a Barataria-öbölben az olajkatasztrófa idején és az állatok nagyjából 35 százaléka veszett oda a szivárgás következtében.