Legyen ön a NASA következő űrhajósa!

2015.11.05. 00:36

A jövő űrhajósait keresi a NASA: december 14-től február közepéig jelentkezhetnek azok, akik az űrhajózási hivatal asztronautái szeretnének lenni, írja az NBC News.

A NASA a Boeing és a SpaceX által épített űrhajóra keres embereket, ami 2017-ben hagyhatná el a Földet, de már egy olyan rakétát is tesztelnek, amely a mélyűrbe – és egy napon akár a Marsra – vinné az utasait.

A űrügynökség aktív űrhajósállománya jelenleg 47 főből áll, de a további küldetésekhez még több emberre lenne szükségük.

Most akkor belőlem is lehet űrhajós?

Természetesen nem lehet akárkiből asztronauta: a jelentkezőknek a fizikai alkalmasság mellett például legalább egy alapfokú diplomára van szükségük, amelyet mérnöki, matematikai, fizikai vagy biológiai területen szereztek, illetve ezen felül még minimum három év kapcsolódó szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük.

Kormegkötés nincsen, de az némileg talán árulkodó, hogy a NASA eddigi űrhajósainak átlagéletkora 34 év volt. A jelentkezőknek legalább 158 és legfeljebb 190 centiméter magasnak kell lenniük.

A fizetések évi 66 ezer dollárról (azaz több mint 19 millió forintról) indulnak, amit idővel akár közel 145 ezer dollárra (több mint 41 millió forintra) is fel lehet tornászni. A jelentkezés további követelményeiről a NASA vonatkozó oldalán olvashatnak.  • Hírek
  • Árfolyam