Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Hatalmas őspatkányokat találtak Kelet-Timoron

2015.11.06. 21:10

Hét óriáspatkányfaj – az eddig ismert legnagyobb patkányok – megkövült maradványait fedezték fel ausztrál kutatók Kelet-Timoron; a legnagyobb közülük akkora volt, mint egy kisebb kutya. Az 1000 éve kihalt patkányok súlya 1,5 kilogrammtól 5 kilogrammig terjedt, vagyis a legnagyobb fajok tízszer akkorák voltak, mint a ma élő nagyméretű patkányok - közölte pénteken Julien Louys, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatója.

Louys szerint a legnagyobb olyan patkányokról van szó, amelyek létéről tudomásunk van – írja az MTI. Az óriáspatkányok növényevők lehettek, és hirtelen haltak ki mintegy 1000 évvel ezelőtt, egyelőre ismeretlen okból. A leleteken talált harapás- és égésnyomokból azt a következtetést vonta le az ausztrál egyetem kutatócsoportja, hogy a hajdani kelet-timori emberek megették a patkányokat.

thelargestto
Fotó: Stuart Hay / ANU

Az ausztrál kutatók szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel korábbra nyúlik vissza a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal. Louys csapata egyelőre azt feltételezi, hogy az óriáspatkányok nem a széles körű vadászat miatt pusztultak ki, hanem életterük, az erdők szűkülése miatt. Erre abból következtetnek, hogy nagyjából a kihalásukkal egy időben kezdett használni az ember Kelet-Timoron fém eszközöket, amelyek alkalmasak voltak fák tömeges kivágására.