Jeget okádó vulkánok lehetnek a Plútón

2015.11.10. 15:30

Egy új kutatás szerint jeget okádó vulkánok lehetnek a Plútó felszínén megfigyelt hegyek - írja az MTI. A felfedezés további kérdéseket vet fel a Plútó geológiai aktivitásáról.

Az új elemzés a New Horizons űrszonda Földre továbbított adatai alapján készült. Az Amerikai Asztronómiai Társaság marylandi konferenciáján hétfőn ismertetett tanulmány az eddiginél sokkal összetettebb képet fest a Plútóról és holdjairól.

A NASA űrszondája július 14-én haladt el a Plútó mellett; ember alkotta szerkezet még nem jutott ilyen közel a törpebolygóhoz. A szonda azóta továbbítja a földi irányítóközpontba a Plútóról és holdjairól készült fotókat és mérési adatokat. A New Horizons tudósai a héten 50 jelentést ismertetnek; köztük van a meglepetést okozó, vulkánokról szóló tanulmány.

A New Horizons felvételei szerint két hegy emelkedik a bolygó felszínén; az átmérőjük 160 kilométernél is nagyobb. A tetejükön horpadás látható, ami a földi és marsi vulkánok kráterére hasonlít.

Soha ilyesmit nem láttunk a Naprendszer külső vidékén.

– mondta Oliver White, a NASA kutatója.

Dark-Areas-9-10-15
Fotó: NASA

A Plútó vulkánjai olvadt kőzet helyett fagyott vizet, nitrogén-, ammónia- és metánjeget okádhatnak. Bár White szerint is őrült ötlet azt állítani, hogy a Naptól a Földnél harmincszor távolabb eső kisbolygón vulkánok léteznének, ahogy fogalmazott, mégis ez a legkevésbé őrült dolog, amire gondolni lehet.

A New Horizons több mély szakadékot is talált a Plútó felszínén, a leghosszabb 322 kilométeres. A szakadék teteje több mint 4 kilométerrel magasabban van, mint az alja; ez kétszer akkora, mint a Grand Canyon fala.

A Plútónak ezen a részén található sok hatalmas szakadék arra utal, hogy a bolygó magjában nagy tágulás mehetett végbe egykor.

– mondta White.

A tudósok azt gyanítják, a földtani változások hőforrása a Plútó magjában természetes módon meglévő radioaktív elemek bomlása volt.  • Tippek
  • Árfolyam