A csernobili búvároktól a világ legdrágább berúgásáig

2
2015.11.11. 11:55

Vigyázat, az alábbiakban pofátlan önfényezés, hovatovább reklám következik – de legalább egy olyan dologról, amit statisztikáink szerint az olvasók is kedvelnek. A tavaly ősszel elindított Ma is tanultam valamit rovatról van szó, aminek kilövésre jó ideje készültünk, mert láttuk, hogy a hasonló kezdeményezések külföldön nagyon népszerűek (illetve sokszor futunk bele nagyon érdekes témákba, amiknek nincs semmi aktualitása, és jó lett volna ezeknek egy gyűjtőoldal).

A Ma is tanultam valamit 2014 szeptemberi indulása óta az Index egyik legnépszerűbb tartalma lett, megtesszük hát vele a következő evolúciós lépéseket. Előbb azonban eláruljuk, hogy a rovatban elkészült több mint négyszáz posztból mi volt az a tíz, amikre önök a legtöbbet kattintottak.

10. A világtörténelem legdrágább berúgása

A toptízes elitklubba 186 ezer kattintással lehetett bekerülni, ez 10. helyen egy nagyon vicces brókersztorinak sikerült. 2009. június 30-án a nyersolaj világpiaci ára kisebb vitustáncot lejtett, mert egy londoni bróker, bizonyos Steve Perkins egy háromnapos részegség végén kicsit kereskedett – konkrétan a világ napi olajforgalmának 69 százalékát vásárolta meg. Hogy ez miért nem volt jó ötlet, arra 10 millió érv is van, dollárban. Perkinst persze kirúgták, további sorsáról a megjelent cikkben olvashat.

9. Verdun 99 év után még mindig lakhatatlan

Kilencedik helyre került az első világháború legvéresebb összecsapása az 1916-os verduni ütközet. Illetve nem maga a csata, hiszen az iskolai tananyag – az viszont már kevésbé közismert, hogy az ütközet olyan környezeti károkkal járt, hogy azokat ma is lehet érezni. Sőt, a legveszélyeztetettebb rész, a Vörös Zóna mai napig lakhatatlan.

Kövessen minket a Facebookon is!

8. Miért megy gyorsabban a mozgólépcső, mint a futószalag?

Bizonyára sokaknak megvan az élmény, amikor a metró mozgólépcsőjén a kapaszkodószalagra támaszkodva egyszer csak a kezünk távolodni kezd a testünktől, mert a mozgólépcső és a szalag nem azonos sebességgel megy. Hogy ez miért lehetséges, arra több elmélet is létezik, a BKK hivatalos válasza szerint viszont egyszerűen csak más motor hajtja a szalagot és a lépcsőt, és a két rendszer eltérő műszaki állapotban lehet.

7. Miután fejbe lőtték, soha nem aludt el

Kern Pál száz évvel ezelőtt a keleti fronton szolgált a Nagy Háborúban, amikor egy orosz katona fejbe lőtte. Kern túlélte a lövést és felépült belőle, de olyan agysérüléssel, aminek eredményeként soha többé nem tudott elaludni. Legalábbis 1930 környékén több nemzetközi lap is megírta a hihetetlen sztorit, amire a kor orvosai (többek között neves budapesti orvosok és az ELTE kutatói) nem tudtak magyarázatot adni. Azóta is az alváskutatás egyik legrejtélyesebb esete, bár kevés információ maradt fenn róla.

6. New York közepén áll a világ legfurább felhőkarcolója

Manhattan déli részén sétálva szinte el sem lehet téveszteni azt a felhőkarcolót, ami 170 méterre magasodik a város fölé, viszont nincs rajta egyáltalán ablak, csak pár nagy szellőzőnyílás. A furcsa épület nem valamilyen szupertitkos kormányintézmény, hanem egy telefonközpont (vagy legalábbis ez a fedősztorija), és a brutalizmus nevű építészeti stílust dicséri.

5. Az alkohol valójában nem öli meg az agysejteket

A Ma is tanultam valamit rovat sokat merít tévhitekből – tudták például, hogy Einstein nem is bukott meg matematikából? –, és ezek közül az Alkohol vs. Agysejtek örökrangadó volt a legnépszerűbb. Az alkohol ugyanis a közhiedelemmel szemben közvetlenül semmiképpen nem okozza az agysejtek pusztulását (persze ettől még nem jó ötlet alkoholistának lenni), csak a kommunikációjukat zavarja. Bár a téma a kattintásversenyben csak az ötödik helyet érte el, a lájkok számát tekintve magasan ez a poszt vezet, a cikk megírásakor 28 507 lájkkal, amiből igyekszünk nem levonni messzemenő következtetéseket olvasóinkra nézve.

4. Felrobbant, lezuhant 10 ezer méterről, túlélte, aztán rágyújtott

10-people-who-miraculously-survived-plane-crashes608755484-aug-1

A Guinness Rekordok Könyve szerint az ejtőernyő nélküli legmagasabb túlélt zuhanás csúcstartója a szerb Vesna Vulovic, 10 160 méterrel. Vulovic pályakezdő légiutaskísérő volt, amikor 1972 januárjában Csehszlovákia fölött terroristák felrobbantották a gépet, amin dolgozott. Senki nem élte túl a balesetet, csak Vulovic, akinek szinte nem maradt ép csont a testében, de felépült annyira, hogy visszamenjen a légitársasághoz irodai munkára. Ma is él, Belgrádban.

3. Sosem találja ki, miért négyjegyűek a PIN-kódok

Négyjegyű PIN-kóddal érünk el a mindennapokban több szolgálatatást – de miért pont négyjegyű a PIN-kód? A skót John Shepherd-Barronnak, illetve a feleségnek köszönhetően: a feltaláló 1967-ben kezdett házalni egy banknál az ATM ötletével, és bár eredetileg hatjegyű kódot tervezett, végül négyjegyűre módosított. A felesége ugyanis meggyőzte, hogy ő aztán négy számjegynél többet nem bír megjegyezni. 48 évvel később ez a sztori 254 ezer kattintást hozott nekünk.

2. Azt hiszi, a narancslének a narancstól van olyan jó íze? Hahahahaha!

Az élelmiszeripar egy sötét titkáról rántottuk le a leplet a második legolvasottabb (261 ezer kattintás) Ma is tanultam valamit-poszttal. A 100%-os narancslé tényleg narancsból készül és mint a címkék is jelzik, „nem koncentrátumból”, de a legtöbb termék gyártója általában kivonja a narancsléből az oxigént, hogy az jobban tárolható legyen, utólag pedig mindenféle kémiai úton pancsolt aromákkal varázsolja vissza a narancsízt. Nem véletlenül érezni a frissen facsart narancslé ízén is, hogy kicsit más, mint a 100%-os.

1. A biztos halálba merült három csernobili búvár

A csernobili katasztrófa egy kevésbé ismert epizódja, amikor három önfeláldozó búvár fél Európát megmentette attól, hogy még a lángoló és radioaktív felhőt füstölő erőműnél is nagyobb baj történjen. A három férfi leeresztett egy medencét úgy, hogy leereszkedett a sugárszennyezett vízbe, és ezzel megelőzött egy óriási robbanást. A búvárok halálos adag sugárdózist kaptak, heteken belül meghaltak mind. Történetük a rovat messze legolvasottabb posztja lett 412 ezer kattintással.   

Továbbra is tanuljon velünk minden nap!

És akkor az említett evolúciós lépések és pofátlan önreklám két lépésben:

1. A Ma is tanultam valamit saját Facebook-oldalt kap.

És ez önnek miért jó? Azért, mert csak a Facebookra gyártott kisebb tartalmak is meg fognak jelenni az oldalon, naponta többször. Virulens képekben terjesztjük ezentúl a tudományt, amiből szemelvényeket kaphat, ha a fenti galériát végigkattingatja, már persze, akkor ha megígéri, hogy azonnal lájkol, meg share-el. A Ma is tanultam valamit Facebook-oldalát itt lehet bekövetni, csak tessék, csak tessék, még friss, még meleg.

2. Készült egy szuper Ma is tanultam valamit-könyv

És ez önnek miért jó? Azért, mert a könyvben bőven több van a kinyomtatott internetnél, csomó plusz, a neten nem publikált poszt és kiegészítés került bele (például a fent említett Kern Pál-sztorihoz megkérdeztünk egy alváskutatót, hogy egyáltalán hogyan képzelhető el, hogy valaki évtizedekig úgy érzi, nem alszik). A könyv kivitele is szép (keményfedeles, ráadásul Szarvas és Napirajz illusztrálta tele), szóval karácsonyi ajándéknak is ideális, ide kattintva jelentős kedvezménnyel rendelheti meg.

És persze a napi posztok továbbra is jelentkeznek az Index címlapján, amikből önökkel együtt mi is tanulunk valamit minden nap.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM