Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Egyre gyorsabban csúszik egy grönlandi gleccser

2015.11.13. 14:02

Egyre gyorsabban csúszik a víz felé egy északkelet-grönlandi gleccser, amely elegendő jeget hordoz ahhoz, hogy elolvadva fél méterrel növelje a globális tengerszintet – figyelmeztet egy tanulmány.

A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt jelentés szerint a melegedő óceánvíz miatt a Zachariae Isstrom gleccser vége 2012-ben elvált attól a mederkőzet-vonulattól, amelyen addig pihent – írja az MTI.

A műholdas és a levegőből gyűjtött adatokra épülő tanulmány szerint e természetes fék nélkül a hűvös északon lévő jégár gyorsabban csúszik lefelé, és egyre több jéghegy törik le róla, aminek következtében évente ötmilliárd tonnányi jég kerül az óceánokba.

„Hasonló - sőt nagyobb volumenű - változások mennek végbe délen” – írja a tanulmányt vezető Jeremie Mouginot, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem (UCI) munkatársa. Grönlandon elegendő jég van ahhoz, hogy több ezer év alatt teljesen elolvadva nagyjából hat méterrel növelje a globális tengerszintet. A grönlandi, az alpesi és az antarktiszi jégolvadás nagyjából 20 centiméterrel növelte az óceánok vízszintjét 1900 óta.

Az ENSZ klímabizottságának becslései szerint a globális tengerszint 26-82 centiméterrel növekedhet az évszázad végéig.