Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Elképesztő landolással ért földet a Blue Origin rakétája

2015.11.24. 14:44

A Blue Origin űripari cég épségben leszállt egy újrahasznosítható rakétával, ami óriási sikernek mondható, hiszen a rivális Space X ezt még nem tudta megvalósítani. Az alábbi videón végignézhető a fantasztikus landolás.

A felbocsátott New Shepard űrhajó egy BE-3 rakétából és egy utasszállító kapszulából állt, és 100 kilométeres magasságig jutott fel. Fent a kapszula levált, és egy ejtőernyővel visszaereszkedett, ami igazán nem nagy szám, az utasszállító egységeket évtizedek óta épségben visszajuttatják a felszínre. Ennél sokkal fontosabb, hogy a BE-3 rakéta olyan ügyesen tudott manőverezni a másfél kilométeres magasságban bekapcsolt rakétáival, hogy lomha 7 kilométer per órás sebességgel, álló helyzetben földet ért.

Az Amazon csúnyán elverte a Vasembert

A Blue Origin tulajdonosa Jeff Bezos, az Amazon.com vezére, és ezzel az eredménnyel sikerült megelőznie a rivális Space X alapítóját, a Vasemberként is emlegetett Elon Muskot. Az amerikai állami megrendeléseket is teljesítő Space X még nem tudott épségben landolni a Falcon 9 rakétával.

Elon Musk twitben gratulált Bezosnak, ám egy aprócska különbségre is felhívta a figyelmet.

Van néhány lényeges különbség a két rakéta között. A Space X rakétája hasonló magasságban, 80 kilométeren válik le a többi fokozatról, csakhogy sokkal gyorsabban halad az űr felé, mint a Blue Originé, és emiatt csak 145 kilométerről kezdhet el visszaereszkedni.

A Falcon 9 szédítő Mach 10-zel repül az ég felé, mert a végső célja a világűr, míg a New Shepard csak Mach 3,7-tel, és csak az űr határát karcolja.