Botond, Mózes
EUR 389,56 Ft
USD 373,91 Ft
12 °C
29 °C

Olajcégek manipulálták a klímaváltozás vitáját

2015.11.25. 16:18

Az energiaipari óriáscégek és a milliárdos Koch-fivérek támogatásának köszönhető, hogy több száz egyén és szervezet egységen kezdte kritizálni a klímaváltozást - derült ki az eddigi legnagyobb ezzel kapcsolatos tanulmányból. A PNAS tudományos folyóiratban publikált jelentés több mint 20 évnyi periódust vizsgált 1993-tól kezdődően.

Kiderült, hogy az Exxon Mobil olajipari cég és a Koch-fivérek által támogatott klímaszkeptikusok 2007-ben kezdték egységesíteni az üzenetüket, hogy hatékonyabban növeljék a bizonytalanságot az tudóstársadalom által egyébként tényként kezelt, ember által okozott globális felmelegedés témakörében. „Mást írtak, mint azok a szervezetek, amelyek nem kaptak támogatást a vállalatoktól” - állapította meg Justin Farrell, a Yale Egyetem szociológus kutatója, a tanulmány fő szerzője.

Már több tanulmány megerősítette az olajcégek befolyását a klímaváltozás fogadtatására, de most először folytattak le vizsgálatokat ekkora méretű adathalmazon. Számítógépes elemzéssel 4556 egyén (igazgatósági tagot, politikust és kutatót) és 164 szervezet (alapítványt, tanácsadó- és lobbicéget) kapcsolatrendszerét elemezték. A kutatók 40 700 klímaváltozással kapcsolatos szöveget elemeztek. Akik iparági támogatást kaptak, megdöbbentő mértékben kilógtak a sorból.

A támogatott cégek nagyobb valószínűséggel értelmezték egyoldalúan a klímaváltozás kérdését. De ami ennél is lényegesebb, a támogatás mindig meghatározta ennek a törekvésnek az aktuális témáját. A támogatottak előszeretettel értekeztek az energiatermelésről, a szén-dioxid pozitív hatásáról, és megkérdőjeleezték a klímaváltozás hosszú távú hatását. Mindez hatékonyan lassította a klímaváltozás megakadályozásával kapcsolatos döntések meghozatalát.

A Exxon Mobile ellen New York államban azért is vizsgálatot indítottak, mert felmerült a gyanú, hogy a klímaváltozás hatásaival és pénzügyi következményeivel kapcsolatban félrevezette mind a befektetőit, mind a közvéleményt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek