Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

A baktériumok életben maradnának a Marson

2015.11.26. 09:12

A német űrkutató központ (DLR) kutatói négy éven át vizsgálták a Mase (Mars Analogues for Space Exploration) nevű projekt keretében, hogy a Mars extrém időjárását túlélnék-e a mikrobák - írja az MTI. A kutatás eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra Kölnben.

A tudósok anaerob, vagyis levegőben nem tenyésző baktériumokból vettek mintákat a Föld szélsőségesen száraz, oxigénben szegény területeiről, és megvizsgálták, hogy miként reagálnak a Marson fellépő stresszfaktorokra, miután hozzászoktak bizonyos stresszkörülményekhez - mondta Petra Rettberg, a projekt vezetője.

Bizonyos apró élőlények szokatlan ellenálló-képességet mutatnak az extrém szárazsággal szemben. A száraz időszakokat nyugalmi állapotban vészelik át, majd amikor újra víz kerül a környezetükbe, folytatják anyagcseréjüket és szaporodni kezdenek.

Így a Marson is túlélnének

- mondta Rettberg.

A Mars klímája jelentősen különbözik a Földétől. A légkör ritka, nincs oxigén, a hőmérséklet nagyon alacsony, magas a sugárzás, nagy a szárazság. A Földön néhány organizmus ezen körülmények némelyikéhez hozzászokott, bár nincsenek kitéve egyszerre mindegyik Marsra jellemző szélsőséges tényező hatásának.

A legújabb kutatások szerint a vörös bolygón rövid ideig jelen volt a víz. A szakértők szerint az élet körülményei a Marson egykor jóval kedvezőbbek lehettek, mint manapság. Ezért megpróbálják "öregíteni" és fosszilizálni az organizmusokat, hogy a megállapíthassák, a jövőben milyen fosszíliákat vagy rokon organizmusokat találhatnak a Marson. Az eredmények segíthetnek abban, hogy a jövőbeli űrmissziókat felkészítsék az élet utáni kutatásra.