Először láttak csillagot elnyelő fekete lyukat

2015.11.27. 16:16

Egy nemzetközi kutatócsoport a Johns Hopkins Egyetem tudósainak vezetésével a világon először volt szemtanúja annak, hogy egy fekete lyuk felzabál egy csillagot, és ezután egy nagy lobbanással anyagot bocsát ki magából. 

A Science tudományos lapban publikált jelentés szerint a csillag körülbelül akkora volt, mint a Nap. A tudósok végigkövették, ahogy letér a pályájáról, becsúszik a szupermasszív fekete lyuk gravitációs vonzáskörzetébe, és egyszer csak eltűnik a sötétségben.

Egy fekete lyuk felfal egy csillagot
Egy fekete lyuk felfal egy csillagot
Fotó: NASA

„Nagyon ritkák az ilyen események. Ez az első eset, hogy minden részletet látunk, a csillag elpusztulásától egészen a jet létrejöttéig. Hónapokon át követtük a fejleményeket” - mondta Sjoert van Velzem, Johns Hopkins kutatója. 

Asztrofizikusok korábban kiszámolták, hogy amikor egy fekete lyukba nagy mennyiségű gáz kerül, gyorsan mozgó plazma szabadulhat ki az eseményhorizont közeléből. A mostani vizsgálat megerősítette, hogy a számítás helyes volt.

Először láttak csillagot elnyelő fekete lyukat

Először az Ohio State University kutatócsoportja észlelte az éppen elpusztuló csillagot a hawaii optikai távcsövével. 2014 decemberében be is jelentették a felfedezésüket Twitteren, és ezt Velzen csapata is észrevette. Ők nem buzgó retwittelésbe kezdtek, hanem felvették a kapcsolatot oxfordi asztrofizikusokkal, akik Rob Fender vezetésével rádióteleszkópokat irányítottak a csillag felé, amilyen gyorsan csak lehetett.

Ennek köszönhetően a nemzetközi csoportnak rengeteg műholdas és földközeli mérési adata lett, képesek voltak röntgen-, rádió- és optikai tartományban is jeleket rögzíteni.  • Tippek
  • Biztosítás