Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Megint rekordot döntött az LHC

2015.11.27. 09:05

Sikeres újraindulása után a Nagy Hadronütköztető (LHC) működése új szakaszába lépett, és a részecskegyorsítóban az ólomionok örülbelül kétszer nagyobb energiával ütköznek, mint bármelyik korábbi kísérletben. A CERN részecskegyorsító szakértői november 17-én indították el a nyalábokat, november 25-én stabilizálták, és ezzel kezdetét vette az egy hónapig tartó kísérletsorozat a pozitív töltésű ólomionokkal.  

Az ütköztetett ólomionok segítségével azt az anyagállapotot fogják tanulmányozni, ami nem sokkal az ősrobbanás után létezett.

Az anyag hőmérséklete több billió fok lesz.

Az univerzum létének kezdetén, a másodperc néhány milliomod részéig, az anyag rendkívül forró és sűrű volt, és főleg kvarkokból és gluonból állt. Az LHC ütközési energiájának növelésével extrém körülmények között tanulmányozhatják a tudósok a hadronokat, és jobban megérthetik a jetek, a W és Z bozonok viselkedését a kvark-gluon plazmában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?