Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A radar megtalálta a Tutanhamon sírjából nyíló titkos kamrát

2015.11.29. 20:02
Japán georadaros vizsgálat igazolta a feltevést: Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának fala mögött titkos folyosók lehetnek. A hipotézis szerint itt lehet Nefertiti királynő régóta keresett sírja. Ha ez igazolódik, az az egyiptológia óriási szenzációja lenne.

Egy újabb lépéssel közelebb a régészet és az egyiptomi turizmus számára egyaránt nagyon fontos felfedezéshez: a radaros vizsgálatok találtak valamit Tutanhamon sírkamrájában, illetve annak falain túl: most már 90 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy a sírkamrához eddig nem ismert újabb helyiségek tartoznak.

A radar megerősítette azt, ami eredetileg csak közvetett feltételezés volt, majd pedig hőkamerák valószínűsítettek: az 1922-ben felfedezett fáraói sírkamra nagyobb lehet, mint amit idáig ismertek, és a turisták is bejárhattak.

Ez Nicholas Reeves brit régész elméletét valószínűsíti: ő többek között éppen abból indult ki, hogy Tutanhamon sírja kisebb a többi királysírnál. Más magyarázatra váró körülmények is voltak: a sírkamra falán lévő díszítések és az ott lévő tárgyak többsége a jelek szerint egy nő számára készült, így nem volt világos, hogy kerültek a 19 éves korában meghalt, legendás szépségű gyermekfáraó sírkamrájába. Reeves szerint még Tutanhamon híres aranymaszkja is Nofertitié lehetett, mert szerinte a maszk elején és belsején nem egyeznek az arcvonások.

A luxori királysírokat 30 éve kutató Reeves feltételezése szerint Tutanhamon sírkamrája eredetileg nem neki, a váratlanul meghalt ifjú uralkodónak készült, hanem Nefertitinek, a királynőnek, akinek a sírját hosszú ideje keresik az egyiptológusok. A brit régész úgy gondolja, hogy Nefertitit, aki Ehnaton fáraó felesége és a feltételezések szerint Tutanhamon anyja vagy mostohaanyja volt, Tutanhamon sírjának egy eddig fel nem tárt és nem ismert részébe temethették el. A fáraó múmiáját az eredetileg anyjának, Nofertitinek készült sír előterébe temették, a fiatal fáraónak rövid uralkodása alatt talán nem volt ideje saját sírhelyet építeni.

Erre még nincs végső bizonyíték, de ha tényleg így van, az nagy dolog lenne: a modern korban csak kevés nem bolygatott királysírt tártak fel. A Nefertiti sírját már régóta kereső Reeves azonban több olyan jelet is talált, amelyek alapján ez már nem látszik lehetetlennek. A sírkamra északi és nyugati falán olyan repedésekre bukkant, amelyek szerinte egy rejtett ajtóra utalnak.

Most ezeket vizsgálták meg Hirokacu Vatanabe japan radarspecialista segítségével, és az eredmények egyértelműen megerősítették, hogy valami van a fal mögött: Vatanabe nagy kiterjedésű, hosszan elnyúló folyosót sejt mögötte az adatok alapján.

A következő lépés, hogy, ha megkapják a megfelelő engedélyeket, egyszer majd apró lyukat fúrjanak a falba, és azon keresztül mikrokamerával megnézzék, mi van mögötte. Ha az is megerősíti a feltételezéseket, a kutatók reménye szerint majd engedélyt kapnak arra is, hogy biztonságos technikával felbontsák a sírkamra északi falát, és bejussanak oda, ahol közel 3000 éve nem járt ember.