Zsófia
17 °C
21 °C

Pekingben fuldokolnak, a világban tüntetnek a klíma miatt

2015.11.29. 20:47

Az általában véve is mocskosan szennyezett Pekingben a kedvezőtlen időjárás miatt a szokásosnál is rosszabb a levegő a napokban, annyira, hogy kiadták a narancsriasztást, a légszennyezettségi szintet jelző második legsúlyosabb figyelmeztetést és az ezzel járó rendkívüli rendszabályokat. Ennek értelmében a károsanyag-kibocsátó ipari üzemeknek jelentősen vissza kell fogniuk a termelést, leállnak az építkezések, és a nagyteherautók sem közlekedhetnek.

A WHO egészségügyi határértéke szerint 25 mikrogramm/köbméternyi finom porszemcse-mennyiség felett van gond, ehhez képest most 274-et mértek ebből a kínai fővárosban. Idén márciusban vezették be az új szmogszabályozást Kínában, azóta ez az első alkalom, hogy ilyen súlyos a helyzet. Peking a világ egyik legrosszabb levegőjű metropolisza.

Eközben a világ számos nagyvárosában, 150 helyszínen tartottak vasárnap tüntetéseket az erőteljesebb klímavédelmi intézkedések érdekében. A Climate March keretében Magyarországon is tüntettek civilek, azt követelve a politikusoktól, hogy vegyék komolyan a globális felmelegedés mérsékléséhez szükséges döntéseket — írja az MTI.

Az időzítés oka, hogy Párizsban hétfőn kezdődik a klímavédelmi csúcs. A december 11-ig tartó klímakonferencia célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének melegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. A remények szerint az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokon túl a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.